Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

McLaren: 'Samenwerking met Honda complete ramp'

Het team van McLaren is helemaal klaar met Honda. De samenwerking verliep uiterst moeizaam de afgelopen drie seizoenen. Eerdere deze week lieten de Japanners al weten dat het Britse team niet flexibel was. Nu is het de beurt aan McLaren om haar gram te halen.

De scheiding tussen Honda en McLaren had heel wat voeten in de aarde. Wat begon als een zeer ambitieus project om in drie seizoenen te strijden voor de zeges en ereplaatsen, liep uit op een groot drama. Racing director Eric Boullier noemt de samenwerking met Honda zelfs een complete ramp in een interview met F1.com " De afgelopen drie seizoenen zijn voor ons een complete ramp geweest op het gebied van geloofwaardigheid en het aantrekken van nieuwe sponsoren. Ik denk dat McLaren binnen vijf jaar weer staat op het niveau waarop we thuis horen." " Hiermee winnen we ook het vertrouwen van sponsoren weer terug en worden we een interessante partij voor bedrijven. Dat kan twee of drie jaar duren. We staan nu negende in het WK, maar met een goede motor zouden we vierde hebben gestaan. De extra opbrengsten aan prijzengeld zouden al voldoende zijn om een competitieve motor te betalen." De beslissing om de samenwerking met Honda te verbreken was een lastige. Financieel gezien was het een gouden deal, maar qua performance was Honda zeer teleurstellend. Cruciaal daarin waren de testdagen in Barcelona, waarin het team nauwelijks kon rijden door alle problemen. " Een cruciaal moment was na de testdagen in Barcelona. We probeerden om Honda te helpen en de situatie op korte termijn te verbeteren. Op dat moment waren we ook in gesprek met andere motorleveranciers. Zonder in details te treden werd direct duidelijk dat we dit seizoen onze targets niet zouden halen." " Tijdens de zomer wisten we dat we knopen moesten doorhakken: doorgaan met Honda of niet."

Boullier ontkent dat Honda en McLaren langs elkaar heen praatten. In de media verschenen veel tegenstrijdige berichten over de verwachte upgrades en problemen. " Nee, dat denk ik niet. Het plan was goed: de wederopstanding van McLaren. Ik denk dat het al fout ging bij de aanpak van het project in de eerste fase. De hele planning had er anders uit kunnen zien als we andere keuzes hadden gemaakt. Maar dit is achteraf altijd makkelijk praten." De komende drie seizoenen komt McLaren in actie met Renault-motoren. De Franse leverancier levert een betere krachtbron dan Honda, maar kan niet opboksen tegen Mercedes.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden