Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

McLaren slaat enorme flater met Red Bull-aantijgingen

McLaren opende in de Verenigde Staten volle bak de aanval op Red Bull, dat een trucje zou toepassen met de rijhoogte van de RB20. En ondanks dat het politieke spel onderdeel is van de Formule 1, slaat het team van CEO Zak Brown een enorme flater.

Verstappen SQ Austin
Column
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Op de woensdag voor de Grand Prix van de Verenigde Staten barstte er een bom in de Formule 1-wereld. De FIA kondigde aan dat de controles rond de rijhoogte waren aangescherpt, omdat een team een trucje zou toepassen in parc fermé. Het is niet toegestaan om de afstelling aan te passen tussen de kwalificatie en de race, maar dat zou toch zijn gebeurd.

Later bleek dat de zaak om Red Bull draaide. Simpel gezegd zou een monteur de t-tray op de voorzijde van de vloer, ook wel bib genoemd, ongezien kunnen verstellen in de cockpit. Het gevolg? Geoptimaliseerde prestaties in de kwalificatie én de race, wanneer de auto veel zwaarder is. Binnen de huidige ground effect-reglementen levert de vloer het grootste gedeelte van de downforce, waardoor een klein verschil in rijhoogte al veel voordeel kan opleveren.

De aankondiging van de FIA leidde tot bizarre taferelen in de paddock. Red Bull gaf in een statement toe dat ze het systeem gebruiken, maar ontkende dat het toegankelijk was in parc fermé. De FIA ging op onderzoek uit, kreeg uitleg in de Red Bull-garage en vond niets, maar dat weerhield McLaren er niet van om volle bak de aanval te openen. CEO Zak Brown nam felle woorden als 'zwaar illegaal' en 'een enorme overtreding' in de mond en eiste ook nog eens dat Red Bull-medewerkers een document zouden ondertekenen als afschrikmiddel. Wanneer je móét verklaren dat je het systeem niet gebruikt in parc fermé, zou er wel iets aan het licht komen, was zijn gedachte.

Flater

McLaren slaat alleen een enorme flater met de aantijgingen. Natuurlijk is een politiek spel onderdeel van de Formule 1, zeker als je om de titel strijdt, maar McLaren is op zoek naar een overtreding die helemaal niet bestaat. Dat de FIA op camera een uitleg kreeg en flink moest vogelen om bij het Red Bull-systeem te komen, zei eigenlijk al genoeg. Red Bull heeft hoogstwaarschijnlijk de parc fermé-regels niet gebroken.

Sterker nog, Brown wekt nu de indruk dat hij de aandacht probeert af te leiden van een probleem bij McLaren. Want precies op het moment dat Red Bull onder een vergrootglas kwam te liggen, werd duidelijk dat McLaren de controversiële achtervleugel verder heeft moeten aanpassen. Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan kwam aan het licht dat het onderdeel flink flexte, met een mini-DRS tot gevolg. De FIA eiste meteen een verandering, maar daar bleef het niet bij.

McLaren stelde namelijk dat ze de desbetreffende specificatie alleen nog in Las Vegas zouden gebruiken, maar gaf in Austin ineens toe dat ze álle achtervleugels hebben moeten aanpassen. Teambaas Andrea Stella was er als de kippen bij om het nieuws te bagatelliseren, al werd hij niet veel later tegengesproken door Nikolas Tombazis, de technische man van de FIA.

Want waar Stella zei dat McLaren met dezelfde achtervleugel reed als in Singapore, zei Tombazis opvallend genoeg het volgende. "We hebben na de race in Singapore wat gecommuniceerd over de achtervleugels, waarin we aangaven wat we wel en niet acceptabel vonden. Twee of drie teams moesten wat kleine aanpassingen doorvoeren." 

Heksenjacht

Tombazis noemde geen namen, maar McLaren hoort hoogstwaarschijnlijk bij die teams. En wat is de beste manier om dat nieuws onder het tapijt te schuiven? Juist, een vuurtje aanwakkeren bij iemand anders. Of Brown en Stella dat echt voor ogen hadden, is natuurlijk niet duidelijk, maar McLaren heeft simpelweg de plank misgeslagen. Je komt tot dezelfde conclusie als je alleen naar de uitkomst van het Red Bull-onderzoek kijkt en de controversiële McLaren-vleugel even buiten beschouwing laat. 

Uiteindelijk ging het dus om een McLaren-heksenjacht zonder resultaat. Red Bull heeft in de ogen van de FIA niets fout gedaan, waardoor automatisch de bal wordt teruggekaatst naar titelrivaal McLaren. Christian Horner begon al openlijk over de controversiële achtervleugel te praten. Zoals eerder gezegd, het politieke spel hoort bij de Formule 1. Je moet alleen wel met de juiste argumenten ergens aan beginnen.

Praat mee!

Viaplay
x
Column McLaren slaat enorme flater met Red Bull-aantijgingen