Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andrea Stella

McLaren-teambaas enorm onder de indruk: "Norris en Piastri zijn veel meer dan alleen grote talenten"

McLaren heeft met Lando Norris en Oscar Piastri wellicht het sterkste coureursduo op de huidige grid. Norris won onlangs zijn eerste Grand Prix, terwijl Piastri in 2023 in zijn debuutjaar meteen een sprintrace op zijn naam wist te zetten. Teambaas Andrea Stella mag zich dan ook in zijn handen knijpen met het coureursduo en dat beseft hij zich in een exclusief interview met RacingNews365 maar al te goed.

Norris Piastri Quali Imola
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In het verleden werkte Andrea Stella bij Ferrari samen met coureurs als Michael Schumacher, Fernando Alonso en Kimi Raikkonen. Niet de minste namen, maar tegelijkertijd beseft Stella ook dat zijn huidige coureursduo niet telkens zit te wachten op anekdotes uit het succesvolle verleden van de Italiaan. "Bij iedere coureur weet je dat je niet te vaak moet refereren naar coureurs uit het verleden. Vaak spreken coureurs over zichzelf", vertelt Stella in een exclusief interview met RacingNews365. De Italiaan vervolgt zijn verhaal met een glimlach op zijn gezicht.

"Toch moet ik over Lando Norris en Oscar Piastri zeggen dat ik best onder de indruk ben van de openheid waarover zij beschikken. Ze zijn heel open over waar ze zichzelf nog moeten zien te verbeteren. Daarom hebben ze vooral eenvoudige input nodig en het maakt niet zoveel uit waar de bron van die input vandaan komt. Ze zijn niet slechts grote talenten, wat ook indruk maakt is hun intelligentie. Het zijn twee zeer analyserende karakters. Daarmee heb je ook gelijk een van de redenen waarom ze Formule 1-coureurs zijn geworden."

Stella wijst nog een belangrijke factor aan. "Op dit niveau moet je niet alleen beschikken over talent, maar over veel meer dan dat. Je moet slim zijn en ook dat zijn ze. Kijk ook naar hoe ze omgaan met teleurstelling, dat doen ze ook goed en dat is belangrijk. Iedere kampioen weet namelijk goed om te gaan met teleurstelling. Een kampioen weet hoe hij kan leren van teleurstelling en dat is zeer belangrijk. Vergeet niet dat het eigenlijk een vloek is om een kampioen te zijn, veel meer dan geluk."

Dat laatste kan Stella als geen ander beoordelen, vooral omdat hij bij Ferrari de gouden jaren meemaakte. Hij werkte daarna niet alleen samen met grote coureurs, maar ook met de goede mensen in het management van het team. "Bij Ferrari heb ik veel kunnen leren,  veel ook van individuele personen. Zo werkte ik samen met Jean Todt, Ross Brawn, Rory Byrne en Luca di Montezemolo. Van al die personen heb ik zo'n drie of vier dingen mee kunnen pakken en dat heeft me geholpen."

"Ook Fernando Alonso heeft indruk op me gemaakt bij Ferrari. Hij rijdt nu nog altijd omdat hij zo gedreven is. Dat komt omdat hij iedere dag hard blijft werken en er echt voor blijft gaan. Dat is belangrijk, want zeggen dat je er iedere dag voor gaat moet geen slogan zijn. Je moet dat ook écht doen en willen doen. Succes komt niet uit de lucht vallen, dat komt er alleen wanneer je keihard werkt. Je moet telkens weer willen verbeteren en daar moet je in de Formule 1 iedere dag mee bezig zijn."

Stella doet dat ook, zo blijkt nu wel. Sinds hij de teambaas werd bij McLaren aan het begin van 2023, zijn de resultaten van het team snel omgeslagen. Waar men in het begin van 2023 slechts hoop mocht hebben op punten, kan McLaren nu zelfs Red Bull Racing onder druk zetten. De Italiaan lijkt van McLaren dan ook weer een topteam gemaakt te hebben. 

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap