Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

McLaren-teambaas reageert op afgewezen protest tegen straf Norris

De Grand Prix van de Verenigde Staten is inmiddels een week geleden, maar de discussie omtrent het incident tussen Max Verstappen en Lando Norris lijkt nu pas ten einde te komen. McLaren-teambaas Andrea Stella reageert nu op de uitkomst van het protest tegen de straf van Norris, dat uiteindelijk werd afgewezen.

Stella
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het incident tussen Max Verstappen en Lando Norris zorgde voor flink wat ophef na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten. McLaren diende uiteindelijk nog een protest in tegen de tijdstraf die Norris kreeg voor het inhalen buiten de baan, maar het bestuursorgaan besloot het protest uiteindelijk af te wijzen. De tijdstraf voor Norris blijft dus gewoon staan.

Toch staat teambaas Andrea Stella nog wel even stil bij de situatie. Zo legt hij tegenover onder meer RacingNews365 uit dat zijn eerdere opmerkingen over het protest niet helemaal gebaseerd waren op accurate informatie. "Toen ik daar na de race in Austin over sprak en zei dat we geen right of review meer aan zouden vragen, was dat gebaseerd op de feiten die ik toen ter beschikking had. Maar nadat we de beslissing van de FIA eens goed hadden gelezen, bleek dat de situatie er nu heel anders uit ziet."

"Ik had later meer informatie ter beschikking gekregen over hoe we een protest in kunnen dienen, dus mijn eerdere opmerkingen waren niet geheel accuraat. Ik dacht namelijk nog aan de voormalige processen, waarbij we bijvoorbeeld video's vanuit een andere hoek aan moesten leveren. Maar toen we de beredenering voor de tijdstraf lazen, kwamen we erachter dat er een objectieve én aantoonbare fout was gemaakt bij het nemen van de beslissing. Daarmee wilden we dus een protest indienen, met het FIA-document als dat nieuwe, relevante en significante element dat nodig is om zo'n protest uiteindelijk aan te mogen vragen."

Aanpassingen

Stella vervolgt: "We hebben het er echt goed over gehad en natuurlijk alle mogelijke scenario's overwogen, maar ik kan enkel verwijzen naar ons statement, waarin we onze positie duidelijk maakten. We zijn het niet eens met de interpretatie van de stewards, die aangaven dat ons nieuwe element niet relevant genoeg zou zijn. Wij zijn van mening dat dat wel zo was, maar we blijven de stewards dankbaar voor het feit dat ze de zaak zo snel en netjes hebben afgehandeld. Het is immers belangrijk dat we de mogelijkheid hebben om tegen beslissingen van de wedstrijdleiding in te gaan als daar iets incorrect blijkt te zijn."

Toch is er wel een verandering voortgekomen uit de ophef, want de FIA heeft inmiddels een plan op tafel liggen om de reglementen wat aan te passen. Daar is Stella zelf heel tevreden over. "We hebben zelf al opgemerkt dat alle richtlijnen omtrent de rijstijl van de coureurs misschien opnieuw bekeken moeten worden. Dat dachten we na dat incident in Oostenrijk al, maar na Austin hebben we daar echt haast achter gezet, ook met onze reacties. We denken namelijk echt dat de huidige richtlijnen Lando uiteindelijk een onterecht nadeel brachten." 

"Dit protest is nu ingediend en afgehandeld, dus het is voor ons als team nu belangrijk om eventuele vervolgstappen aan de FIA over te laten. We hebben altijd respectvol samen kunnen werken met de FIA en daar komen altijd constructieve resultaten uit, dus wij zijn bereid om dat zo voort te zetten. Ik denk dat de coureurs ook de kans hebben gehad om hun mening te delen en zij zijn het allemaal eens met het feit dat er zeker naar gekeken moet worden. De FIA zal flink wat informatie moeten bekijken, maar het is nu tijd om alles goed te verwerken en een stap voorwaarts te zetten in de sport."

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na verschrikkelijke race voor Verstappen in Mexico