Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Mercedes

Mercedes geeft toe: Hamilton had Verstappen hoe dan ook niet verslagen

Lewis Hamilton leek in de Verenigde Staten veel kans te maken op de overwinning. Max Verstappen haalde de Mercedes-coureur vlak voor het einde van de race toch nog in, maar hoe dan ook had Hamilton geen kans gemaakt. Mercedes-kopstukken Andrew Shovlin en James Vowles leggen uit waarom.

Verstappen Hamilton Leclerc US GP 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een langzame Red Bull-pitstop verloor Max Verstappen de leiding in de Grand Prix van de Verenigde Staten. Lewis Hamilton reed plotseling op de eerste plek en ook Charles Leclerc reed voor de Nederlander op de baan. Toch was het Verstappen die aan het langste eind trok en de race, ondanks de tegenslag, op zijn naam schreef.

Pas in de slotfase van de race ging Verstappen voorbij aan Hamilton. De Brit had dus enige tijd zicht op de overwinning. Of toch niet helemaal? Andrew Shovlin legt uit dat Hamilton hoe dan ook geen kans had om Verstappen te verslaan in Austin. Mercedes heeft wel degelijk vooruitgang geboekt met een upgradepakket, maar wil niet stellen dichter bij Red Bull te staan qua prestaties.

"Het was een lastig weekend om de balans in de auto te vinden en om te ontdekken hoeveel stappen voorwaarts we precies hebben gezet", legt de trackside engineering director uit. "Het waaide hard en we kregen veel te maken met overstuur. De balans was niet altijd even goed, maar qua pace lijken we een stap in de goede richting te hebben gezet."

"Vooral in de kwalificatie is het makkelijker om een gat te slaan naar Alpine en McLaren, maar het gat richting Ferrari en Red Bull was er nog steeds. We moeten er aan werken om dat gat te verkleinen."

Bandenkeuze Hamilton maakte weinig verschil

Hamilton reed zijn laatste stint op de harde band, terwijl Verstappen een set mediums kreeg van Red Bull. Volgens Mercedes-hoofdstrateeg James Vowles had het niet veel verschil gemaakt. Al vroeg in het weekend koos Mercedes er voor om een extra setje softs mee te nemen richting de kwalificatie, waardoor ze aan het einde van de race geen beschikbare set mediums meer hadden.

Vowles staat achter de keuze, waardoor er alleen nog een setje harde banden over was. "Of de harde band een verschil had gemaakt ten opzichte van de mediums? Ik denk het niet. Ik denk dat we dat bewijs hebben van de eerste stint, waarbij Lewis en Verstappen beiden op de mediumband reden. Max kon een gat van vijf seconden trekken aan het eind van de stint sleten onze banden erg snel."

"Onze auto was afgelopen zondag simpelweg niet zo snel als nodig om Lewis te kunnen laten winnen. De harde band was juist slecht aan het begin van de stint, maar in een lange run deed hij niet veel onder voor de medium band. We hadden even een kans op de overwinning en we profiteerden van enkele omstandigheden, maar ook de bandenkeuze had uiteindelijk het verschil niet gemaakt", aldus Vowles, die ondanks de foutieve pitstop bij Verstappen dus weinig kans zag op de zege.

Ook interessant:

Briljante Verstappen boezemt concurrentie angst in

Wat betekenen de voorbije weken? Staan we aan de vooravond van een dominant Verstappen-tijdperk? Jij gaf jouw mening daarover al, nu ons podcastpanel nog. Take it away Ruud, Tom en Joris!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

18 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Verboden FIA grijpt in en verbiedt Mercedes innovatie-per direct