Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes haalt schouders op na getouwtrek tussen Hamilton en Russell

Mercedes-teamgenoten Lewis Hamilton en George Russell knokten volop tijdens de Grand Prix van Japan. Dat echter niet met hun tegenstanders, maar met elkaar. Iets dat tot onvrede leidde bij beide coureurs.

Hamilton Russell Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Bradley Lord, hoofd communicatie bij Mercedes, staat na afloop van de Grand Prix van Japan de pers te woord vanwege afwezigheid van teambaas Toto Wolff. Aan onder meer RacingNews365 legt hij uit dat de race van Mercedes al in de eerste honderd meters van de Grand Prix een andere wending kreeg.

"Ik denk dat we door de manier waarop de start verliep, net het contact tussen [Sergio] Perez en Lewis, onze positie verloren en we echt op achterstand kwamen. Vanaf dat moment werd duidelijk dat het laten werken van de geplande strategieën en het aanvallen van de Ferrari's erg lastig zou worden", stelt Lord.

"En dus gingen we echt in de herstelmodus." Mercedes liet George Russell langer doorrijden gedurende zijn eerste stint, om middels een andere strategie te proberen alsnog in de mix te komen voor een podiumfinish. "Door onze strategieën te splitsen, hoopten we ons te kunnen mengen in de strijd. We waren ons ervan bewust dat we dat later in de race wellicht zouden moeten managen op de baan."

"Met wie willen we vechten - elkaar, of de concurrentie?!"

- George Russell

Met die laatste zin doelt Lord op het feit dat Hamilton en Russell elkaar tegen zouden kunnen komen op de baan, iets dat ook daadwerkelijk gebeurde. Het tweetal vocht ronde na ronde, totdat Russell werd verteld zijn teamgenoot voorbij te laten. Via de radio werd duidelijk dat beide coureurs in Suzuka weinig trek hadden in teamwork en hun race vooral op egocentrische wijze uit wilden rijden. "Met wie willen we vechten? Elkaar, of de concurrentie?!", zei Russell onder meer over de radio.

Lord pareert de manier waarop zijn rijders naar buiten traden: "Beide coureurs raceten hard en gingen tot het uiterste. En ja, er was duidelijk wat radioverkeer dat dat weerspiegelt. In de loop der jaren hebben er echter de gewoonte van gemaakt om niet te veel in te gaan op wat er wordt gezegd in the heat of the moment. Zeker tijdens een hete en veeleisende race als deze ontstaat er druk in de cockpit. Alles wat opgeruimd of besproken moet worden, komt achteraf: buiten die 'snelkookpan', tijdens de debriefing."

Ook interessant:

Sublieme Verstappen laat stoeltje Perez nog meer wankelen

Hieperdepiep! Red Bull pakte de wereldtitel voor teams in de Formule 1. Hulde aan Max Verstappen en Sergio Perez! Of toch vooral aan Verstappen, Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk?

Formule 1 GP Japan 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen