Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes kiest om onverwachte reden voor zwarte bolide

Lewis Hamilton en George Russell zullen dit jaar in een zwarte F1-bolide aan de slag gaan op de baan. Dat heeft een opvallende reden, zo vertelt teambaas Toto Wolff.

De Mercedes W14 is onthuld. Deze ziet er opvallend uit. Hij is zwart, een kleur die we in 2020 en 2021 al zagen. Toen was dat vanwege de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit, maar dit jaar is dat niet (alleen) de reden. Tijdens de launch van de nieuwe wagen vertelt teambaas Toto Wolff dat alles op zijn plek viel in de jacht op extra milliseconden. "Het ziet er geweldig uit! Ik ben heel blij dat we weer een zwarte livery hebben", glundert Toto. "Als je kijkt naar het verhaal van de Silver Arrows lang geleden, dan was het een witte auto die te zwaar op de baan werd gezet, een beetje net als wij vorig jaar. Toen werd alle verf eraf gehaald en bleef alleen het aluminium over."

Gewicht

En ook dit jaar is dat het geval. Alhoewel het zilveren aluminium van decennia geleden nu zwart koolstofvezel is, is Mercedes in de jacht op gewichtsvermindering gegaan voor zwart. Grote delen van de auto zijn dan ook 'kaal', maar vanwege de kleur van het koolstofvezel ziet het er zwart uit. "Dit jaar hebben we ook gekeken naar het gewicht en hebben we echt geprobeerd om op elk mogelijk vlak gewicht te verliezen. Toen hebben we ons qua verf al snel gecommitteerd aan het 'winnen van grammetjes' door de auto mat carbon te houden. De geschiedenis herhaalt zichzelf, alleen is het dit keer koolstofvezel", grinnikt Toto. Ook wijst hij nog even terug op de zwarte livery waarmee Hamilton in 2020 wereldkampioen werd en in 2021 tweede werd achter Verstappen. "Daarnaast wisten we dat we twee jaar geleden een zwarte auto hadden en dus kwam alles samen. Het voelt geweldig. Toen we in 2020 onze livery veranderden was dat vooral vanwege de steun voor diversiteit en gelijkheid, wat ons zo nauw aan het hart ligt. Die kleur zit nu in ons DNA, dus we vinden het mooi om deze kleur terug te zien keren."

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie