Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes kraakt nieuwe F1-regels

Nog heel even geduld en het tweede F1-seizoen met een nieuw pakket technische reglementen gaat van start. Het overgrote deel van de teams en coureurs is positief, maar er is ook kritiek op de regels. In ieder geval vanuit Mercedes.

Hamilton Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mike Elliott, technisch directeur van het Mercedes Formule 1-team, is kritisch over het nieuwe pakket technische reglementen in de koningsklasse van de autosport. Het eerste jaar met de nieuwe regels zit erop en binnen de F1 is men over het algemeen tevreden. De auto's kunnen elkaar beter volgen en het aantal inhaalacties is met zo'n 30% gestegen.

Op papier is het dus zeker een vooruitgang, maar bij Mercedes is men nog niet helemaal tevreden. De Duitse renstal had het zwaar in het eerste jaar met de nieuwe regels, wat mogelijk ook meespeelt in het gevoel over het nieuwe tijdperk. "Persoonlijk ben ik, of het nou komt doordat we niet de beste auto hadden of niet, geen groot fan van de regels", legt Elliott uit aan Autosport.

"Als je kijkt naar wat de intentie was van de regels, het bevorderen van de inhaalacties, dan merk je zonder twijfel dat de auto's elkaar beter kunnen volgen in de bocht. Maar het voelt voor mij niet alsof we écht closer racen hebben gezien. We hebben gewoon een ander pakket regels om mee te werken."

De technisch directeur is niet laaiend enthousiast. "Als engineers in de F1 zien we het vooral als een pakket reglementen. Iets waar je mee moet dealen. Je wil de snelste auto bouwen en het maakt verder niet uit wat de uitkomst is. Het blijft een uitdaging."

"Het is veel belangrijker wat de fans willen. Wat hebben we nodig om écht goed racen te bevorderen en hoe kunnen we de auto's zo vormen? Hebben we een stap in de goede richting gezet? Misschien, maar ik weet het nog niet."

Volgende stap F1 in 2026

De volgende significante verandering in de F1 zien we in 2026. In dat jaar gaan de nieuwe motorreglementen in, maar ondertussen wordt er ook gepraat over andere zaken, zoals beweegbare aerodynamische onderdelen. Elliott is voorstander. "Het wordt heel anders dan we nu gewend zijn, maar er zijn zeker technologieën waarmee de auto's elkaar nog makkelijker kunnen volgen in de bochten, terwijl ook op de rechte stukken een voordeel behouden blijft."

"De Formule 1 en de FIA werken hard aan de reglementen voor 2026 en, als je kijkt naar wat er al bekend is over de motoren van '26, dan zal er sowieso een nieuw pakket regels moeten komen voor het chassis. Hopelijk wordt het een stap in de goede richting", aldus het Mercedes-kopstuk.

Ook interessant:

Alfa Romeo verrast met F1-bolide die verdacht veel lijkt op die van Verstappen

Op dinsdag presenteerde Alfa Romeo haar nieuwe F1-bolide, de C43. Deze lijkt op sommige vlakken echter verdacht veel op de Red Bull RB18 van Max Verstappen, zo laten we in de onderstaande video aan je zien.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?