Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes: "Onze motoren kregen dezelfde klappen als Hamilton en Russell"

Mercedes had gedurende 2022 behoorlijk wat last van porpoising. Lewis Hamilton en George Russell stapten meer dan eens met een zere rug uit en ook de motoren kregen rake klappen.

Hamilton pitlane Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Mercedes heeft uiteengezet hoe het probleem van porpoising ook de motoren van het team 'kapotmaakte'.

Eén van de meest opmerkelijke statistieken van het afgelopen seizoen had alles te maken met de betrouwbaarheid van beide Mercedes-bolides. In 22 races werden slechts twee uitvalbeurten geteld. Opmerkelijk, aangezien Mercedes met name aan het begin van het seizoen fors werd gehinderd door porpoising.

In de videoterugblik op het seizoen is het Managing Director van High Performance Powertrains Hywel Thomas die samen met onder andere teambaas Toto Wolff terugblikt op de gevolgen van porpoising door de motor, maar ook op de opstartproblemen.

"We begonnen het seizoen met wat onregelmatigheden in de motor, waarbij we niet happy waren met bepaalde aspecten van het vrijgeven van het vermogen en de algehele driveability ervan", aldus Wolff tegen Thomas.

"Terwijl de reglementen bevroren waren, slaagden jij en je team erin om extra performance te vinden, terwijl je er tegelijkertijd in slaagde om te dealen met porpoising, wat tot schade aan de motoren leidde. Desondanks waren we zeer betrouwbaar en begon de motor vanaf de helft tot het einde van het seizoen goed te presteren."

"Werd duidelijk dat de motoren flinke klappen incasseerden"

De motorreglementen zijn bevroren tot 2026, waarbij F1-teams enkel upgrades mogen introduceren om de betrouwbaarheid te verbeteren. Mercedes koos ervoor om een groot ontwikkelprogramma uit te voeren gedurende de winter, om vervolgens gedurende het jaar kleinere updates te introduceren.

Bij het analyseren van de data bleek dat de krachtbronnen het zwaar te verduren hadden: "Het was duidelijk dat de motoren flink op hun sodemieter kregen. Het was best een verrassing om te zien hoe zwaar de klappen waren die ze te verduren kregen", aldus Thomas.

"We zagen hoe oncomfortabel Lewis en George uit de auto's stapten en de motoren hadden het in dat opzicht net zo zwaar."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Mercedes

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull