Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Niki Lauda

Met Lauda geen Mercedes-crisis? "Zou zich in elk detail hebben verdiept"

De problemen bij Mercedes houden maar aan. Volgens de zoon van de deze week vijf jaar geleden overleden Niki Lauda had zijn vader er al lang voor hebben gezorgd dat het team van Toto Wolff uit het dal zou zijn opgekrabbeld.

Niki lauda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Uit de laatste 74 races in de Formule 1 haalde Mercedes slechts twee overwinningen. Lewis Hamilton wacht al sinds eind 2021 op een nieuwe zege in de F1. Teamgenoot George Russell won zijn voorlopig eerste en tevens Mercedes' laatste zege een jaar later in Brazilië. Inmiddels is ook dat al weer anderhalf jaar geleden. Telkens slaat het team van Toto Wolff de plank mis. Hamilton horen we regelmatig klagen over het gebrek aan prestaties van de Mercedes en maakt niet voor niets na dit jaar de overstap naar Ferrari.

Voornamelijk omdat er, op korte termijn, bij Mercedes geen recordbrekende achtste wereldtitel lijkt te komen. Bij Ferrari hoopt hij wel weer mee te gaan strijden om overwinningen en uiteindelijk de wereldtitel. Teambaas Wolff geeft zelf aan boos te zijn om het gebrek aan prestaties bij Mercedes. Verbetering lijkt echter nog niet in zicht. 

Het verleidt Mathias Lauda tot de uitspraak dat zijn vader Mercedes allang uit de crisis had geholpen. Mathias is de zoon van de in 2019 overleden F1-legende Niki Lauda. De drievoudig wereldkampioen was vanaf 2012 adviseur van Mercedes en heeft de hoogtijdagen meegemaakt van de wereldtitels van Hamilton en Nico Rosberg. In mei 2019 overleed de Oostenrijker. Zoon Mathias volgt nu voor het Oostenrijkse Servus TV de Formule 1.

'Komt maar niet uit het slop'

"Het belangrijkste element in de Formule 1 is het chassis: hoe meer downforce, hoe beter. McLaren heeft het betere pakket, de motor is voor zowel McLaren als Mercedes hetzelfde. Mercedes komt maar niet uit het slop", zegt Mathias tegen oe24. Hij doelt daarmee op het feit dat McLaren ook met een Mercedes-motor rijdt, maar een veel snellere wagen heeft dan Mercedes.

Grote vraag is wat Lauda senior zou hebben gedaan om Mercedes er weer bovenop te krijgen. "Hij zou zijn mensen net zo lang aan het werk hebben gehouden tot ze erachter kwamen waarom de auto niet werkte. Hij zou gewoon niet ophouden en zou zich in elk detail hebben verdiept", is Mathias overtuigd. 

Deze week is het vijf jaar geleden dat de drievoudig wereldkampioen overleed. Denkt Mathias nog vaak aan hem? "Hij is er altijd. Of ik nu luister naar een liedje dat me aan hem doet denken of nadenk over hoe hij zijn leven benaderde. Ik word ook ouder en veel van zijn eigenschappen komen in mij naar boven."

Ook interessant:

De Grand Prix van Emilia-Romagna was vooral in de slotfase een zeer spannend schouwspel. Is McLaren sneller dan Red Bull en maakt alleen Max Verstappen met zijn kwaliteiten het verschil?Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in een gloednieuwe podcast van RacingNews365. Wil jij de podcast liever ook kijken, check hem dan hier op YouTube.

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap