Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mexicaanse rallyrijder stunt met zege in Race of Champions

Niet Sebastian Vettel of Pierre Gasly, en ook niet Mick Schumacher, maar de Mexicaanse rallyrijder Benito Guerra heeft de Race of Champions 2019 gewonnen. De 33-jarige thuisrijder was in de finale meerdere maten te groot voor enkelvoudig 24 uur van Le Mans-winnaar Loic Duval en zorgde zodoende voor een straatfeest in Mexico-Stad, daar waar het jaarlijks terugkerende evenement werd gehouden.

Nadat Schumacher junior en Vettel op dag één nipt tekort waren gekomen voor de zege in de 'Nations Cup', een overwinning die aan het noordse team met Tom Kristensen en Johan Kristoffersson moest worden gelaten, had viervoudig wereldkampioen Vettel een baaldag tijdens de individuele strijd. De zevenvoudig Nations Cup-winnaar en enkelvoudig Champion of Champions (2015) werd al in de groepsfase uitgeschakeld. Schumacher bekerde wél verder: de jonge Duitser schaarde zich bij de beste acht.

De Mexicaanse thuisfans in het Foro Sol-stadion van het Autódromo Hermanos Rodríguez, het circuit waar later dit jaar de Mexicaanse Grand Prix zal worden verreden, werden met dank aan Guerra, Esteban Gutiérrez en Patricio O'Ward getrakteerd op liefst drie kwartfinaleplaatsen. Het stadion begon te kolken toen elk van de drie Mexicanen de eerste knock-outronde overleefde. O'Ward, een 19-jarige die komend seizoen als Indy Lights-kampioen zijn voltijdentree in de IndyCar Series zal maken, was van tevoren door insiders stiekem getipt voor de overwinning. Met Guerra had echter niemand rekening gehouden. Waar O'Ward het voor elkaar kreeg om rallycrossheld Kristoffersson uit te schakelen, daar was Guerra Formule 1-coureur Gasly de baas in de kwartfinale. Schumacher moest zijn meerdere erkennen in Mercedes-simulatorcoureur Gutiérrez, waar Duval de eeuwige tweede Kristensen (de Deen werd al vijf keer tweede in de ROC, red.) vroegtijdig zijn helm af deed zetten. Regerend winnaar David Coulthard zat op dat moment al aan de tequila: de 47-jarige Schot was evenals Vettel in het groepselement tekort gekomen en lag er daardoor uit voor de spanning daadwerkelijk haar intrede deed. Dat er een Mexicaan in de finale zou staan was met drie Mexicanen in de halve finale wel duidelijk, wie het zou zijn en hoeveel het er werden moesten de coureurs uitvechten. O'Ward boog zijn hoofd voor Duval en Guerra was te sterk voor Gutiérrez, waardoor het op een Frans-Mexicaanse strijd aan kwam. Daarin was Guerra overduidelijk de sterkste: de thuisrijder versloeg Duval met 2-0, waardoor er geen beslissende derde run nodig was.

https://twitter.com/RaceOfChampions/status/1087101857359675392

🏆 @BenitoGuerra does it for Mexico🇲🇽!! The PWRC champion beats Le Mans winner @loicduval in Mexico City after a thrilling afternoon. 👏👏 pic.twitter.com/ZF1mBN0F3u — #ROCMexico (@RaceOfChampions) 20 januari 2019

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"