Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Moeder Verstappen: "Die rijstijl heeft Max van mij"

Wereldkampioen Max Verstappen staat bekend om zijn unieke rijstijl. Moeder Sophie Kumpen blikt terug op haar racecarrière en ziet het een en ander terug in haar zoon.

Max Verstappen komt uit een heuse racefamilie. We weten natuurlijk allemaal dat Jos Verstappen in de Formule 1 heeft gereden, maar moeder Sophie Kumpen kon er ook wat van. Ze heeft zelfs nog tegen Red Bull-teambaas Christian Horner en namen als Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Jenson Button en Nick Heidfeld geracet. Sinds dat Kumpen en Verstappen Sr. kinderen Max en Victoria kregen is ze gestopt met racen om voor hen te zorgen. Toen Verstappen 'echt heel graag' een eigen kart wilde en deze uiteindelijk ook kreeg, zag Kumpen meteen dat het racen in de genen zat. "Je kon meteen zien dat Max snel was. Hij kon tot het uiterste rijden en hij had er echt plezier in, er was geen angst. Als ouder ben je bang (dat er wat gebeurt, red.), maar Verstappen was in zijn element" vertelt Kumpen in het magazin Red Bulletin, waarna ze aan een kort anekdote begint. "Ooit ging hij met kart en al over de kop. Dus ik rende de baan over om te zien of hij gewond was, maar hij zei: 'Mama, ik ben oké. Ik wil weer verder gaan!'"

Dezelfde rijstijl

Kumpen vertelt ook wat over haar eigen carrière en rijstijl. Deze was heel anders dan de wat agressievere rijstijl van Jos. Kumpen ziet een mix van hen beiden terug in de rijstijl van Verstappen, legt ze uit. "Toen ik nog racete, kreeg ik te horen dat ik heel vloeiend reed en dat mijn tijden constant waren. Jos zijn rijsstijl is agressiever en grilliger. Als ik naar Max kijk, denk ik dat hij de soepele rijstijl van mij heeft en de onverzettelijkheid van Jos." "Zijn vriendelijkheid heeft hij ook van mij. Max is een erg open jongen. Hij zegt wat hij denkt en zo ben ik ook."

"Dat vind ik vreemd"

Verstappen staat er natuurlijk om bekend om in een racewagen door niets en niemand met zich te laten sollen. De Nederlander wordt daardoor wel eens bestempeld als een agressief rijdend persoon, maar volgens Kumpen is Verstappen juist precies het tegenovergesteld. "Hij is opgevoed om competitief te zijn en hij wil altijd winnen. Misschien komt dat onbeschaafd over bij sommige mensen. Hij is zo zeker van zijn zaak dat hij arrogant over kan komen. Toch is hij altijd vriendelijk tegen andere coureurs, tenminste totdat hij zijn helm opzet." "Zijn critici zeggen vaak dat Max een agressieve coureur is en dus ook een agressief persoon. Dat vind ik vreemd. Als je Max kent, weet je dat hij een groot hart heeft en dat hij er plezier aan heeft om goed te zijn voor anderen."

Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen