Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

MotoGP laat startnummer Nicky Hayden uit eerbetoon terugtrekken

Het is al bijna twee jaar geleden dat Nicky Hayden om het leven kwam. De Amerikaan, die in 2006 het grootste succes uit zijn MotoGP-loopbaan boekte door wereldkampioen te worden, overleed tijdens een trainingsritje op de fiets geschept te zijn door een auto. Uit eerbetoon laat de MotoGP-organisatie het startnummer van Hayden terugtrekken.

The Kentucky Kid , zoals Haydens bijnaam luidde, reed gedurende zijn MotoGP-loopbaan met het startnummer 69. Vanaf de Amerikaanse Grand Prix van komend seizoen (de derde van het MotoGP-programma) is dit startnummer niet meer beschikbaar.

Tijdens het treffen op het Circuit of the Americas zal er een plechtigheid volgen, waarbij het nummer dat door Hayden werd gevoerd officieel buiten gebruik wordt gesteld. Dorna-directeur Carmelo Ezpeleta is blij met de geste. "Nicky was een van de belangrijkste leden van de paddock en bovendien een ontzettend fijn persoon op én naast de baan. Het nummer 69 moet synoniem blijven staan voor deze kampioen." Het is niet de eerste keer dat een startnummer terug wordt getrokken: meerdere getallen zijn niet verkiesbaar in de motorwereld. Nummer 58 wordt niet meer gebruikt uit eerbetoon aan de in 2011 tijdens een GP verongelukte Marco Simoncelli, 74 is na de dood van Daijiro Kato (2003) niet meer beschikbaar. De iconische startnummers van Loris Capirossi (65) en Kevin Schwantz (34) werden teruggetrokken uit respect voor wat desbetreffende rijders in hun lange carrières hebben gepresteerd. Overigens is het nummer 48 niet beschikbaar voor enkel Moto2-rijders: dat was namelijk het nummer dat Shoya Tomizawa op zijn kuip had geplakt, toen hij tijdens de Sanmarinese GP van 2010 verongelukte.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"