Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP

CEO Liberty Media heeft vertrouwen in Europese goedkeuring overname MotoGP

Formule 1-eigenaar Liberty Media kondigde maandag aan dat ze ook de MotoGP gaan overnemen. In het verleden was CVC zowel eigenaar van de F1 als de MotoGP en dat leverde toen problemen op met de Europese Unie. Volgens Liberty Media is dat nu niet het geval.

MotoGP tijdschema Grand Prix Portugal 2024 | Alle tijden
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Maandagochtend werd bekend dat Liberty Media 86% van de MotoGP overneemt. Dit maakt het Amerikaanse bedrijf feitelijk de eigenaar van de koningsklasse van de motoren. CEO van F1-eigenaar Liberty Media Greg Maffei is dan ook van mening dat de MotoGP een 'perfecte fit' is voor zijn bedrijf.

De hoop is dat de transactie eind 2024 is afgerond, waardoor Liberty Media de volledige controle krijgt over de grootste klassen op twee en vier wielen. Maffei legde niet lang na de aankondiging uit dat Liberty Media de MotoGP als een 'gouden kans' ziet die goed bij het bedrijf past.

"Wij houden van schaalbare bedrijven met een aantrekkelijke premium IP," zei Maffei tijdens een gesprek met de investeerders. "Er zijn schaarse activa in de wereld zoals deze, maar ze weerspiegelen sterke onderliggende vraagtrends. En in de MotoGP is de kans op wereldwijde expansie zeer realistisch."

"Wij geloven dat wanneer je fans je klanten zijn, dit de beste commerciële relaties creëert. Dit soort kansen zijn moeilijk te vinden en ongelooflijk aantrekkelijk. MotoGP past perfect bij Liberty Media. MotoGP is een uitgelezen kans om de beste steden ter wereld in contact te brengen met de beste motoren."

Geen plannen om Formule 1 en MotoGP samen te voegen

Liberty Media heeft een enorm financieel succes geboekt sinds het in 2017 de Formule 1 overnam van CVC Partners, maar benadrukt wel dat de Formule 1 en MotoGP apart van elkaar bestuurd zullen worden. Dit komt door verschillende aspecten volgens Maffei: "Het enige wat we niet zullen doen is het samenvoegen van de MotoGP en de Formule 1, zowel vanwege de regelgeving als de structuur van onze deal met onze partners en teams in de Formule 1. Dus dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren."

Desondanks heeft Maffei er vertrouwen in dat Liberty Media de MotoGP kan laten groeien buiten de regio waar het momenteel groot is: "Ik denk dat Liberty goed inzicht heeft in hoe het medialandschap zich ontwikkelt en hoe we het product aantrekkelijk kunnen maken voor mediapartners buiten de traditionele basis van Italië, Spanje en Frankrijk, en kunnen helpen groeien in die andere markten."

In het verleden was CVC Partners ook eigenaar van zowel de Formule 1 als de MotoGP. Destijds werd CVC verplicht door de Europese Unie om een van de twee meerderheidsaandelen te verkopen, omdat de EU bang was dat voornamelijk de prijs van de uitzendrechten te snel zou gaan stijgen. Maffei voorziet op dit moment geen problemen om door die keuring te komen: "Wij zijn er van overtuigd dat we geen problemen krijgen met bepaalde instanties. Dit omdat we er in geloven dat er een brede markt is voor sport en entertainment, waar de Formule 1 en MotoGP slechts een kleine rol in spelen. We laten ze apart van elkaar werken."

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China