Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

MotoGP-seizoen 2019 trapt af met wintertest in Maleisië

De afgelopen dagen werden verschillende nieuwe MotoGP-machines aan het publiek getoond en dat kan maar één ding betekenen: het nieuwe MotoGP-seizoen staat voor de deur en de eerste stop van 2019 is Maleisië. Op het Sepang International Circuit wordt vanaf morgen volop getest.

Net zoals het circuit van Barcelona de vaste locatie is voor de Formule 1-wintertests, is het Maleisische Sepang International Circuit hét decor van één van de wintertests voorafgaand aan het MotoGP-seizoen. In 2019 draait het maar om één vraag: wie stopt Repsol Honda's Marc Marquez?

De wintertest zal op die vraag geen sluitend antwoord geven, maar zeker is dat Ducati en Yamaha alles op alles zullen zetten om iets van de achterstand op Honda weg te werken. In het geval van het Yamaha-fabrieksteam, met legende Valentino Rossi in de gelederen, betekent dat vooral het op orde krijgen van de elektronica, de laatste jaren de achilleshiel van de M1. Rossi jaagt nog altijd op zijn tiende wereldtitel, ook al tikt hij bijna de veertig lentes aan. Daarvoor zal hij tevens af moeten rekenen met teamgenoot Maverick Viñales.

Ducati wist de laatste jaren, met name op basis van de pure snelheid het dichtst bij Honda in de buurt te komen. In 2019 treden de Italianen echter met een gewijzigde opstelling aan. Jorge Lorenzo vertrok immers naar Honda, om daar de afzwaaiende vaste waarde Dani Pedrosa te vervangen. Danilo Petrucci neemt zijn plekje op de Desmosedici GP19 over, maar zal volgens Ducati vooral knechten voor kopman Andrea Dovizioso. Diezelfde Lorenzo moet echter wel verstek laten gaan in Maleisië, vanwege een blessure die hij opliep op een crossmotor. Zijn plekje wordt tijdelijk ingenomen door testrijder Stefan Bradl. Het eveneens Japanse Suzuki jaagt met Alex Rins en Joan Mir in 2019 op de eerste overwinning sinds 2016 en hoopt op een vliegende start tijdens de wintertests. Verder naar achteren zijn het MotoGP's jongste constructeurs, Aprilia en KTM die de volgende stappen willen maken richting de top van het veld. Op de KTM RC16 zetelt dit seizoen onder andere rising star Johann Zarco, terwijl Aprilia de oorlog hoopt te winnen met Andrea Iannone en Aleix Espargaro. In de schaduw van de fabrieksteams moet benoemd worden dat Tech 3 niet langer meer een satellietteam is van Yamaha, maar van KTM. Dat betekent echter niet dat de Yamaha-fietsen van vorig jaar onaangeraakt blijven. Het nieuwe Petronas SIC Racing Team neemt het plekje van Tech 3 als Yamaha's satellietteam over. De MotoGP-wintertest in Sepang duurt van woensdag 6 februari tot en met vrijdag 8 februari. Vóór de openingsrace in Qatar wordt op datzelfde circuit in Qatar nog getest van 23 tot en met 25 februari.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"