Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Nederland sterk vertegenwoordigd in 'nieuwe' 24 uur van Le Mans

Het laatste Formule 1-loze weekend van deze zomerstop is ingegaan, maar raceliefhebbers kunnen vandaag hun hart ophalen met de 24 uur van Le Mans. Op de deelnemerslijst prijken een hoop ambitieuze Nederlandse namen.

Le Mans 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Le Mans 24 hours 2021

Wie een blik werpt op de officiële inschrijflijst van de 24 uur van Le Mans van 2021 komt liefst negen Nederlandse coureurs tegen. Het overgrote merendeel daarvan komt uit in de LMP2-klasse, de klasse net onder de topklasse waarin we de afgelopen jaren misschien wel de meest spannend strijd hebben gezien.

Natuurlijk doet Racing Team Nederland mee met Giedo van der Garde, Job van Uitert en Frits van Eerd zelf. De trainingsweek begon niet goed voor de Nederlandse equipe met een nukkige motor, maar nadat men een nieuwe krachtbron onder de kap lepelde, zag Van der Garde het wat zonniger in.

De enige Nederlander echter die op de vrijdag mocht schitteren in de Hyperpole, de laatste kwalificatie waarin de beste zes teams per klasse strijden om de poleposition, was Nyck de Vries. De kersvers Formule E-kampioen komt uit voor G-Drive en start met teamgenoten Franco Colapinto en Roman Rusinov als vierde in de klasse en negende overall.

Andere grote namen in de LMP2-klasse namens Nederland zijn Renger van der Zande (Inter Europol Competition, houdt vooral een knalgele met groene auto in de gaten), Beitske Visser (vorig jaar nog de best geklasseerde Nederlandse coureur en nu namens Richald Mille Racing aan de start met dezelfde volledig vrouwelijk line-up met Sophia Floersch en Tatiana Calderon) en Robin Frijns. De Limburger van Team WRT laat aan RacingNews365 weten dat hij niet komt voor P4, maar wil winnen, woorden overigens die Van der Zande ook al met dit platform deelde: "Het team is goed, de auto is niet slecht, dus kans hebben we wel", aldus Frijns, waarna de 'maar' volgt: "Dat heeft iedereen hier."

In de hoogste GT-klasse zien we één Nederlander aan het vertrek, te weten Nicky Catsburg. Zijn team van Chevrolet debuteert met de vorig jaar geïntroduceerde C8.R op Le Mans en het Amerikaanse merk neemt het op tegen de traditionele rivalen van Ferrari en Porsche. De laatste Nederlander is 24 uur van Le Mans-veteraan Jeroen Bleekemolen. Hij stapt in de GTE Am-klasse in de zeer fraaie Ferrari 488 GTE van Rinaldi Racing.

			© Racing Team Nederland
	© Racing Team Nederland

Le Mans 'nieuwe' stijl

Wees gerust, de 24 uur van Le Mans duurt nog steeds 24 uur. Het nieuwe zit hem vooral in het verdwijnen van de LMP1-klasse. De topklasse heeft plaatsgemaakt voor de hypercars. Toyota, de laatste jaren vrijwel onuitgedaagd op Le Mans, maakte de overstap en moet opnieuw worden gezien als de grote favoriet, iets wat de volledige eerste startrij onderstreept. Alpine en het nieuwe Glickenhaus moeten de Japanners van een nieuwe zege afhouden.

Met vijf auto's in totaal is de klasse nog niet steeds niet bijster groot, maar het goede nieuws is dat er in de komende twee jaar grote fabrieksteams van weleer terugkeren, denk daarbij aan onder andere Peugeot en Porsche.

Hoe laat begint de 24 uur van Le Mans?

De beroemdste langeafstandsrace ter wereld start om 16:00 uur Nederlandse tijd. De vlag valt, het zal u niet verbazen, bij de eerste doorkomst 24 uur later, op zondag rond de klok van 16:00 uur.

Waar kijk je de 24 uur van Le Mans?

Nederlandse enthousiastelingen kunnen op twee kanalen terecht. RTL7 zendt de race volledig uit en ook Eurosport gebruikt de diverse kanalen om de race de volledige 24 uur in de huiskamers te brengen. Online kun je terecht in de Eurosport Player of bij streamingsdienst Videoland. Zo hoef je dus geen enkele ronde op het ruim dertien kilometer lange circuit( zie kaartje hieronder) te missen.

			© 24 Hours Le Mans
	© 24 Hours Le Mans

Ook interessant:

Strijd Verstappen en Hamilton wordt in de laatste bocht van de laatste race beslist

De titelstrijd in 2021 wordt ongemeen spannend. Wordt het Max Verstappen of Lewis Hamilton? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk doen hun voorspellingen in de laatste RN365-podcast, die hieronder is te beluisteren.

Forbidden

Weddenschappen Nyck de Vries

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365-podcast Verstappen wordt in stijl drievoudig wereldkampioen Formule 1