Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Nederlanders ontbreken tijdens spectaculaire E-Prix Berlijn, Cassidy wint

Nick Cassidy heeft verrassend genoeg de eerste E-Prix van Berlijn van dit weekend weten te winnen. Beide Nederlanders, Nyck de Vries en Robin Frijns, waren afwezig in de Duitse hoofdstad.

Berlin 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Sam Bloxham / Formula E

Met Edoardo Mortara in de Mahindra op poleposition, de teamgenoot van Nyck de Vries, vertrok het Formule E-veld in Berlijn, maar zonder De Vries en Robin Frijns. Ze kwamen namelijk op hetzelfde moment in actie tijdens de 6 uur van Spa. Stoffel Vandoorne startte vanaf P2, met Jean-Eric Vergne en Sergio Sette Camara daar weer achter.

Onder het oog van vele toeschouwers kwamen zowel Vandoorne als Mortara goed weg en de Mahindra-coureur wist de Penske van Vandoorne achter zich te houden.  De Braziliaan Sette Camara wist in de openingsronde een plekje te pakken ten opzichte van Vergne, terwijl ook Pascal Wehrlein een plekje wist te winnen ten koste van zijn teamgenoot Antonio Felix da Costa voor P5.

Er waren veel positiewisselingen en de coureurs pakten om de beurt hun attack mode. In ronde 11 ontstond een full course yellow-situatie, omdat de Envision van Joel Eriksson op de baan stilstond. Uiteindelijk werd het omgezet naar een safety car-periode. Vergne lag aan de leiding met Vandoorne en Wehrlein daarachter.

Vijf man vechten voor de overwinning

Lucas di Grassi veroorzaakte niet veel later een gele vlag vanwege een spin. Inmiddels zaten de mannen in de fase van de race waarbij eigenlijk niemand vooraan wilde rijden, aangezien dat meer energie kost. Wehrlein leidde het veld, gevolgd door teamgenoot Da Costa en Vergne. Vervolgens leidde laatstgenoemde voor langere tijd de E-Prix, maar Maximilian Guenther veroorzaakte een paar rondjes later een gele vlag en vervolgens kwam opnieuw een safety car de baan op nadat hij vanwege een kapotte voorvleugel de macht over het stuur verloor en de muur in reed. 

De herstart vond plaats in ronde 33, waarna zes rondes werden toegevoegd aan het totaal aantal rondes. Mitch Evans had inmiddels de leiding overgenomen en had een goede herstart. Hij wist de leiding te behouden, maar Wehrlein en Oliver Rowland waren sneller op het rechte stuk. De top vijf was in gevecht voor de overwinning en Vergne leek even als winnaar uit de strijd te komen. Maar Evans moest zijn tweede attack mode nog nemen. Terwijl de Nieuw-Zeelander terugviel naar de vierde positie, had hij wel extra snelheid ten opzichte van de mannen om hem heen. 

In ronde 39 ging Evans Vergne voorbij voor de leiding, maar de Jaguar-coureur moest zijn positie wel nog acht ronden verdedigen. Dit lukte hem niet en hij viel uiteindelijk terug naar de vijfde positie. Ondertussen kwam Nick Cassidy bovendrijven: hij wist in ronde 43 de leiding over te nemen en een gat te slaan ten opzichte van Vergne op P2. Cassidy kwam vanaf de negende plek op de grid en won zo op knappe wijze de eerste van twee E-Prix dit weekend in Berlijn. Vergne werd tweede en Rowland finishte op P3.

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'