Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Eprix Saoedi-Arabië dolblij met comeback De Vries: "Voegt meer spektakel toe"

Op vrijdag en zaterdag staan de tweede en derde race in het Formule E-kampioenschap op het programma. Na de eerste race die werd verreden in Mexico, is het ditmaal de beurt aan Saoedi-Arabië om zelfs twee races te organiseren. We blikken vooruit op de race met de promoter van de Formule E-race, Carlo Boutagy.

De Vries Mexico Formula E 2024 Mahindra
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Simon Galloway

De Dakar Rally zit er nog maar net op of Saoedi-Arabië kan alweer genieten van het volgende autosportevenement op wereldniveau. Ditmaal is het namelijk de beurt aan de Formule E-coureurs om in de straten van Riyadh te racen om de overwinning, twee overwinningen wel te verstaan. Zowel op de vrijdag als zaterdag staat er namelijk een race op het programma. Een mooie kans voor Robin Frijns of Nyck de Vries om zich te revancheren voor de eerste race van het seizoen in Mexico.

Daar pakten beide Nederlandse coureurs door verschillende omstandigheden geen punten. Iets wat ze in Riyadh natuurlijk wel hopen te doen. Dat weet ook promoter Carlo Boutagy: "Natuurlijk hoop je dat ik zeg dat de Vries de race zal gaan winnen", opent de altijd goedlachse Boutagy het gesprek met deze website. "Het is goed dat Nyck terug is in de Formule E, want hij is een kampioen en het liefst zie ik zoveel mogelijk kampioenen terug op de grid. Dat voegt nog meer spektakel toe aan een raceweekend dat al op woensdag begint."

"Dan staat er namelijk een belangrijke bijeenkomst op het programma, een gala. De dag erna is er een grote summit die we organiseren. Daar gaan we het vooral hebben over duurzaamheid in de autosport. Grote sprekers als Prins Khalid, de FIA en Alejandro Agag zullen de ruim 200 gasten toespreken. Dit hebben we ook in andere landen al eens georganiseerd en het is goed dat we deze evenementen hebben. Het helpt namelijk om de kennis met elkaar te delen en over te dragen, waardoor we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken. Je wil gehoor worden met de duurzaamheidsideeën die men voor ogen heeft", aldus de ambitieuze Boutagy.

Volgens Boutagy die voorheen jarenlang in de Formule 1 actief was, gaat het uitstekend met de groei van de Formule E. Iets dat hij niet alleen tijdens zijn eigen race in Riyadh merkt, maar ook op andere delen van de wereld waar men racet. "De Formule E gaat dit jaar racen in Tokyo, wat natuurlijk heel tof is en laat zien hoe goed het gaat met de sport. We racen namelijk over de hele wereld en overal zie je dat de bekendheid van de klasse nog altijd groeit."

Regen in Saoedi Arabië

"Wat je ook niet moet vergeten is dat we het meeste aantal verschillende autofabrikanten hebben in onze klasse. Merken zoals McLaren, Porsche, Jaguar, Nissan en Maserati zijn allemaal actief in de Formule E. Dat laat zien dat ook de automerken de Formule E als een ideale klasse zien om zich te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid."

"Kijkend naar ons eigen evenement in Riyadh, hebben we ook dit jaar weer alles uitverkocht en dat terwijl we 20% meer VIP-kaarten aan konden bieden. De maximum capaciteit hebben we namelijk op een veilige manier kunnen laten groeien en alsnog was alles meteen uitverkocht. Dat komt mede doordat we ook een geweldige fan-village hebben, waar voor aanvang van de race een bekende artiest zal optreden. We doen er alles aan om de fan een unieke belevenis te geven en daar slagen we ieder jaar in. Daardoor blijft de klasse ook hier in Saoedi-Arabië steeds maar aan bekendheid winnen."

Dat Saoedi-Arabië de racesport heeft omarmt mag duidelijk zijn. Naast de Formule E en de Dakar Rally zijn ze ook bekend geworden met de Formule 1-race in Jeddah. Het is duidelijk dat al deze klassen passen in de duurzame toekomstvisie van het in het Midden-Oosten gelegen land.

"Het belangrijkste uitgangspunt van Vision2030 is het diversifiëren van de inkomsten uit de afhankelijkheid van de olieproductie, en dat is op hun beurt de drijvende kracht achter duurzaam ondernemen op het gebied van vrije tijd, toerisme en automobiliteit. Grote investeringen van Saoedi-Arabië in Lucid, hun eigen merk van elektrische voertuigen Ceer en de voortdurende betrokkenheid bij Formule E laten dit zien."

Naast dat de fan de ontwikkelingen van de auto-industrie op de voet volgt, zal men op vrijdag en zaterdag vooral zijn gefocust op de prestaties van de coureurs. Als het aan Boutagy ligt, gaan de coureurs rekening moeten houden met een opvallende factor. "Ik hoop dat het tijdens de races gaat regenen. Nu hoor ik je natuurlijk al lachen", laat Boutagy de interviewer van dienst weten. "Maar ik ben bloedserieus. Tijdens de eerste race die we hier organiseerde, begon het namelijk te regenen! Dat hoop ik nog eens terug te zien, al is de kans erop niet heel groot."

"Het belangrijkste is vooral dat het een mooi race-evenement wordt en dat de fans kunnen genieten van veel inhaalmanoeuvres."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein