Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nederlandse lofzang voor Hamilton: "Na het gevecht met Verstappen zijn we te anti-Lewis geworden"

George Russell heeft in de tweede seizoenshelft wat goed te maken ten opzichte van zijn teamgenoot Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen laat dit jaar volgens het RacingNews365-podcastpanel précies zien waarom hij die zeven titels op zak heeft.

Het team van Mercedes staat na de eerste seizoenshelft tweede in het constructeurskampioenschap achter Red Bull, maar het verschil tussen de twee teamgenoten is groot. George Russell staat op dit moment op de zesde plaats in het kampioenschap, terwijl zijn teamgenoot Lewis Hamilton met 49 punten meer op de vierde positie in het klassement staat. Het verschil tussen de twee Britten valt ook het RacingNews365- podcastpanel op. Elke week bespreken coureur Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk het laatste nieuws omtrent de Formule 1, en deze keer blikken ze terug op de eerste seizoenshelft. Zo kwam ook de jonge Brit ter sprake: "Russell valt erg tegen jongens, kijk eens wat daar is gebeurd", begint Tom Coronel. "Sinds de upgrade van Mercedes in Monaco komt het in één keer helemaal niet meer goed bij hem", sluit Ruud aan. "Maar Tom, jij bent al 86 jaar autocoureur, kan jij eens uitleggen hoe dat kan?"

"Een auto blijft een auto en grip is grip"

Dat wil hij wel. "Dat ligt niet alleen aan de upgrade", legt Tom uit. "Het ligt ook aan de denkwijze die je samen met je engineer hebt gemaakt voor welke richting je opgaat met de auto. Je hebt ook wel eens van die momenten dat je net gewoon even het gevoel mist. Het is niet zo dat een upgrade bij de één wel werkt en bij de ander niet. Dat kan niet, want dan ga je eromheen draaien en je kan direct zien waar dat 'm in zit. Grip is grip. Dus dat vind ik altijd heel raar, dat sommige coureurs zeggen: 'ja ik wil wat onderstuur of overstuur op de auto'. "Als de ander het kan, kan jij het ook, want een auto blijft een auto en grip is grip", gaat Coronel verder. "Alleen, jij kan met je engineer even net een richting of set-up hebben gekozen waarvan jij denkt dat het lekker voelt, maar op één of andere manier kan het er op de stopwatch niet uit komen. En dat zegt mijn gevoel bij Russell. Het kan niet zijn dat je hem in één keer kwijt bent. Het kan niet zijn dat je in één keer zoveel langzamer bent. Dat bestaat niet." Hier is Ruud het mee eens. De kwalificaties van de jonge Brit vallen hem op. "Hij heeft gewoon een aantal keer de top 10 niet gehaald. Het is gewoon vechten. Bijzonder." Coronel: "In Hongarije, waar stond Russell? 15e of 16e ofzo? Nog verder naar achteren zelfs, terwijl Hamilton daar op poleposition staat. Nou, dat kan niet. Dat kan echt niet. Daar móet een foutje zijn gemaakt. Dat is echt absoluut niet waar. Ik begrijp dat je even moest wennen aan de nieuwe reglementen met die banden, maar dat verschil kan niet zo groot zijn", zegt Coronel stellig. "En soms zit het in de timing op de baan, z'n races zijn best oké. Alleen je hebt nog niets gezien dit seizoen waarvan je denkt: 'wauw'", vult Dimmers aan.

"Deze man is veel beter dan we nu eigenlijk altijd gezegd hebben"

Daar waar Russell het lastig heeft, lijkt Hamilton ondanks zijn tegenvallende Mercedes-bolide te floreren. De zevenvoudig kampioen kan op lof rekenen van het podcastpanel. "Terwijl Hamilton, je mag hem niet de grote verrassing noemen, maar die man was gebroken na de GP van Abu Dhabi in 2021, heeft vorig jaar serieus pijn geleden, niet alleen mentaal maar ook met zijn rug in die stuiterbak. Hij komt nu toch terug in die auto en wordt gevormd tot iets wat weer kan strijden voor podiumplaatsen. Hij is de man die er staat, niet Russell. Dan denk ik van: 'ja, dan laat je toch wel zien waarom jij zevenvoudig wereldkampioen bent en waarom Russell nog op nul staat en enkele podiumplaatsjes bij elkaar heeft." De mannen zijn het erover eens dat Hamilton te weinig erkenning krijgt in Nederland. "Ik vind het echt knap en we zijn in Nederland een beetje anti-Lewis geworden door de dominantie van Mercedes en natuurlijk het gevecht met Verstappen, maar ik denk dat we ook eens stil moeten staan bij hoe goed de man is. Het is en blijft natuurlijk een zeer attractief plaatje voor de Formule 1." Hier is Coronel het voor de volle 100 procent mee eens: "Deze man is veel beter dan we nu eigenlijk altijd gezegd hebben. Je ziet het ook, dit is een echte kampioen, die zich ook weer kan terugvechten, en dat maakt hem de man wie hij is. Iemand die echt nooit opgeeft. Nooit."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel