Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nelson Valkenburg

Nelson Valkenburg is het nieuwe Formule 1-geluid van Nederland. Vanaf 2022 wordt de Formule 1 in Nederland uitgezonden op Viaplay, dat de uitzendrechten overneemt van Ziggo. Het betekende tevens dat er nieuwe Formule 1-commentaroren kwamen. Nelson Valkenburg is een van die commentatoren. Maar wie is Nelson Valkenburg?

Nelson Valkenburg

F1-commentatoren Viaplay

Begin december 2021 kwam naar buiten dat Nelson Valkenburg de nieuwe F1-commentator zou worden in Nederland. Hij wordt daarbij geflankeerd door co-commentator Melroy Heemskerk. Zij gaan aan de slag bij Viaplay, dat vanaf 2022 voor minstens drie jaar de uitzendrechten voor de Formule 1 heeft binnen weten te slepen. Maar wie is Valkenburg eigenlijk?

Wie is Nelson Valkenburg?

Valkenburg is geen nieuwe naam in het vak. Hij heeft al een rijke carrière achter de rug als autosportcommentator bij onder meer RTL en Eurosport. Zo versloeg hij meermaals de 24 uur van Le Mans, maar ook het WEC, WTCR en de Dakar Rally. Hij komt uit een echte autosportfamilie.

Zijn ouders zijn bekend van hun raceteam Geva Racing, dat in de Benelux volop titels binnen wist te slepen. Grote namen als Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen, Nick Catsburg en zelfs McLaren-CEO Zak Brown reden allemaal voor het team door de jaren heen.

Zelf groeide Valkenburg op het circuit op. Al toen hij enkele weken oud was maakte hij kennis met de geur van verbrand rubber, het geluid van ronkende motoren en benzinedampen. Zelf werd hij echter geen coureur, zo vertelt hij. "Dat was een slecht idee. Ik kwam veel beter tot mijn recht aan de pitmuur. Het leukste vind ik om andere mensen te begeleiden en dingen te leren.

Opvolger van Olav Mol

Valkenburg heeft de lastige taak om de komende jaren Olav Mol op te volgen als Nederlandse Formule 1-commentator. Het zal zeker niet zijn eerste kunstje worden in het wereldje, want hij is al dertien jaar actief als autosportcommentator bij diverse grote tv-zenders. Daarnaast versloeg hij ook andere sportevenementen, zoals de Olympische Spelen.

"Ik ben begonnen als een soort van omroeper/commentator op het Circuit van Zandvoort. In 2008 maakte ik mijn debuut bij Eurosport, daar was mijn allereerste race de WTCC-race in Marrakesh, dat werd direct een spektakelstuk."

"Bij Eurosport kreeg ik de kans om me zeer breed te ontwikkelen. Racen was natuurlijk altijd nummer één voor mij, maar ik ben ook naar de Olympische Spelen geweest. Ik ben commentator geweest bij tennis-, zwem- en schaatswedstrijden. De Spelen, dat is erg bijzonder om mee te maken."

"Natuurlijk heb ik altijd autosport gedaan. Dit deed ik bij Motors TV, RTL en Eurosport. Qua raceklassen heb ik de 24 uur van Le Mans, Formule E, Formule 3, de Dakar Rally, WTCR en volop endurance races voorzien van commentaar."

Co-commentaar met Melroy Heemskerk

Aan de zijde van Valkenburg vinden we coureur en expert Melroy Heemskerk, die het co-commentaar zal verzorgen. Heemskerk is een getalenteerd coureur die vanuit de Formule Ford, waarin hij in 2009 Nederlands en Benelux kampioen werd, zijn weg vond in onder meer de endurance racerij. Tevens racete Heemskerk in historische Formule 1-auto’s.

Het duo kent elkaar al sinds jaar en dag. De twee zijn jeugdvrienden, vertelt Valkenburg. "Het is voor ons een mega avontuur, dat we dit met tweeën mogen doen maakt het voor ons nog specialer”, vertelt de nieuwe commentator, die direct aanvulling krijgt van Heemskerk: “Een beste vriend is als een broer die je zelf kiest. Ik denk dat dit ook wel de relatie omschrijft tussen ons beiden. Wij kennen elkaar al sinds 2004 of 2005, nog voor mijn tijd in de Formule Ford."

Chemie tussen commentatoren is zeer belangrijk en volgens het duo bestaat er geen twijfel dat die bij hen aanwezig is. "We hebben veel races gedaan en daarbij is het ook belangrijk dat je plezier hebt in het commentaar geven. Of het nu een F1 race of een 24-uursrace is."

"NENT wilde een duo dat op elkaar ingespeeld is, als duo commentatoren. Dus dat viel helemaal samen voor ons. De dynamiek die we hebben, betekent dat we elkaar ook blindelings aanvoelen. Belangrijk daarbij is ook dat je elkaar ook iets gunt in het commentaar, dat je het ook als een samenspel ziet en samen het beste product neer wil zetten. Je moet ook plezier hebben met elkaar, als je dat hebt dan werkt het ook."

Valkenburg Formule 1-commentator

Als autosportcommentator is zijn nieuwe uitdaging het hoogst haalbare. Net als autosportcoureur het liefst F1 wil bereiken, is het voor een commentator een droom om de koningsklasse van commentaar te mogen voorzien.

"Als je opgroeit op het circuit en je autosport commentator wordt, dan is er niets mooiers en groters dan Formule 1-commentator worden. Dit is het summum. Dat geldt voor de F1 als sport, maar ook voor mijn werk", aldus Valkenburg.

"Toen ik zes was droomde ik hier al van. Ik kan nu zeggen dat dit gaat lukken en dat is heel bijzonder. Je hebt de Indy 500, Le Mans en Monaco. In de Formule 1 komt echt alles samen. Dat begint al bij de testdagen, dat is geweldig. Kijken wie er wat verzonnen heeft, welke vondsten er zijn."

Voordat zij werden uitgekozen als F1-commentatoren mochten zij in de studio alvast oefenen. Valkenburg vertelt hoe dat ging en wat we kunnen verwachten. "Ik pak de opbouw en de start en dan neemt Melvin het tijdens de eerste ronde over. De rest gaat eigenlijk helemaal vanzelf", legt Valkenburg uit.

Heemskerk: "Qua opbouw kan je het misschien wel vergelijken met hoe Croft en Brundle het doen. Maar wij geven natuurlijk onze eigen draai eraan. Het gaat heel natuurlijk bij ons. De dynamiek is het belangrijkste."

"We zijn ook tegenpolen van elkaar en daardoor werkt het ook. Daardoor vullen we elkaar zo goed aan. We nemen dit zeer serieus en beseffen dat we voor een hele mooie, maar uitdagende opdracht staan", licht Valkenburg toe.

"Wij willen het commentaar op onze eigen manier doen, zoals we zelf zijn. De komende races gaan we ook weer samen het commentaarhok in. Nog verder sleutelen en optimaliseren.

"We willen samen met Viaplay het beste product dat mogelijk is neerzetten en daarbij ook plezier beleven.

Namens Viaplay gaat het duo de hele wereld over reizen om direct vanaf het circuit het commentaar te verzorgen. Het Formule 1-team van Viaplay zal zo’n 15 mensen bedragen bij iedere Grand Prix.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen