Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Newey geniet van Eureka-momenten: "Vanaf dat moment is dát onze enige meester"

Red Bull-ontwerper Adrian Newey heeft een indrukwekkend cv. Met meerdere teams behaalde hij meerdere wereldtitels en op weg daar naartoe kende hij meerdere Eureka-momenten. Heeft hij die nog steeds? Jazeker.

Newey Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Al zijn het aantal Eureka-momenten dat Adrian Newey ervaart vandaag de dag zeldzaam, af en toe heeft hij ze wél. Het zijn momenten waarop hij opeens een idee heeft of een oplossing vindt voor een probleem. Dat kan zijn door lang na te denken, maar soms ook spontaan.

"Je eigen onderbewustzijn is daarbij ook iets heel bijzonders. Ik heb vaak gehad dat ik vastliep op iets. Maar als ik het dan opgaf en bijvoorbeeld een kop koffie ging drinken, kon het zomaar zijn dat me een dag, een week of misschien wel een maand later, opeens een oplossing te binnen schoot", zo wordt de Red Bull-topontwerper geciteerd door TopGear.

"Eureka-momenten zijn zeldzaam, maar ze komen nog voor en dat geeft altijd veel voldoening. Het is wel zo dat je nog zo'n goed idee kan hebben, maar het vergt zorgvuldigheid en discipline om dat uiteindelijk ook in de praktijk aan te tonen."

"Dat is een lang proces, maar als het resulteert in iets dat daadwerkelijk op de auto komt te zitten en de auto daadwerkelijk sneller maakt, dan geeft dat zoveel voldoening. Even los van het betrouwbaarheidsvraagstuk is vanaf dat moment de stopwatch onze enige meester."

Newey en zijn team

Overigens kunnen die ideeën van hem zelf komen, maar ook van het team waarmee hij werkt. Een open blik naar waar zijn collega's mee komen, is daarbij noodzakelijk.

"Puur op ervaring kan ik vaak wel inschatten of iets kan werken of niet, maar bij mijn functie komt ook een stukje management kijken. Ik vind het heerlijk om met mijn collega's samen te werken, maar ook als ik denk dat iets niet zo'n goed idee is, kan ik het mis hebben."

"Ik wil zeker niet diegene zijn die iemands creativiteit beperkt, dus ik vind het belangrijk om juist heel motiverend naar voren te treden. Tegelijkertijd moeten we echter ook zorgvuldig en efficiënt omgaan met onze middelen, zeker in tijden van een budgetplafond."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"