Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey typeert uitdagende coureurssituatie Red Bull

Adrian Newey is te gast in de Formule 1-podcast Beyond the Grid. Hij krijgt de vraag wie zijn ideale rijderspaar is, maar legt daarbij onbedoeld de vinger op de zere Red Bull-plek.

Newey Red Bull Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Adrian Newey heeft in zijn glansrijke carrière zeer veel aansprekende Formule 1-namen in zijn bolides zien plaatsnemen. Zeven (Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Hakkinen, Sebastian Vettel en Max Verstappen) daarvan werden zelfs wereldkampioen in zijn creaties. Als hij in de Formule 1-podcast Beyond the Grid gevraagd wordt wie van die zeven het meest formidabele coureurspaar zouden vormen, laat hij zich niet verleiden tot een antwoord.

"Als ik inga op die vraag, dan ga ik namen voortrekken en ik denk niet dat dat eerlijk is. Elke wereldkampioen is per definitie een geweldige coureur en al die namen zijn verschillend in karakter. Sommigen hebben een ongeremd geloof in zichzelf en ik denk dat dat een key-eigenschap voor hen is."

Newey is een beetje verrast: "De vraag over teamgenoten heb ik nog niet vaak gekregen, vaak is het de vraag 'wie is/was er beter?'. De teamgenoten-vraag is een interessant, want je zal altijd het klassieke verhaal houden van een jonge ambitieuze coureur die denkt dat hij de beste is. Maar die gedachte kan ook het zelfvertrouwen van een coureur juist aan gruzelementen helpen."

Het bruggetje naar het moderne tijdperk is daarmee geslagen: "Alex (Albon, red.) kon zich er maar moeilijk bij neerleggen hoe snel Max Verstappen werkelijk was, zonder dat er vanuit Verstappen sprake was van (kwade) opzet. Hetzelfde gold voor Pierre Gasly en voor andere voorbeelden (Perez wellicht ook?)."

"Dus op het moment dat je twee teamgenoten hebt, waarbij de één exceptioneel goed is en ander nog steeds briljant, maar niet op het niveau van de ander, dan moet die tweede coureur iemand zijn die kan accepteren dat hij Max niet kan verslaan."

"Niet op snelheid in ieder geval", verduidelijkt Newey, "Maar misschien wel op een andere manier. Zo ging het bijvoorbeeld ook tussen Niki Lauda en Alain Prost. Alain was bijna altijd de snellere coureur, maar Niki won het kampioenschap. En waarschijnlijk is de strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2016 daar ook een voorbeeld van."

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"