Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Newey niet relaxed na tweede Red Bull-overwinning op rij: "Kijk maar naar vorig jaar"

Max Verstappen won weliswaar opnieuw een race, zijn tweede op rij, maar de geestesvader van zijn Red Bull RB18, Adrian Newey, rekent zich logischerwijs nog niet rijk. Alhoewel het momentum nu volledig bij Red Bull ligt, denkt de Brit dat Ferrari volgende race zomaar weer terug kan slaan.

Max Verstappen en Charles Leclerc kruisten niet voor het eerst dit seizoen de degens tijdens de Grand Prix van Miami. Het was uiteindelijk de Nederlander die, vanaf de derde startplek voorbij ging aan beide Ferrari-coureurs en polesitter Leclerc achter zich hield. In de F1 Nation podcast bespreken enkele prominenten de race, te beginnen met voormalig F1-coureur Marcus Ericsson. De Zweed was onder de indruk van Verstappen. "Het was weer indrukwekkend om te zien dat Red Bull en Max Verstappen er stonden toen het erom ging. De racepace die ze hebben de laatste tijd... ze hebben het voordeel ten opzichte van Ferrari. Het zit dicht op elkaar, maar Max is heel sterk. Het momentum ligt bij Verstappen en Red Bull heeft meer pace, zeker in de race." De Italianen moeten dan ook aan de bak, oordeelt hij, maar als er iemand is die het varkentje kan wassen, dan is het zijn voormalig Alfa Romeo-teamgenoot Charles Leclerc wel. "Ferrari heeft werk aan de winkel om die achterstand goed te maken. Het zit dicht op elkaar, maar Max is heel, heel goed bezig. Leclerc weet echter hoe hij zijn hoofd koel moet houden en gaat dat heel goed doen. Hoe hoger de druk, hoe beter hij gaat. Nu hij eindelijk een goede auto heeft, weet hij te presteren onder druk."

Red Bull had geen flauw idee

Nadat Ericsson is uitgepraat, verschijnt niemand minder dan Red Bull-topontwerper Adrian Newey voor de microfoon. De Brit kende met zijn team Red Bull een lastig weekend, oordeelt hij. Dat kwam vooral vanwege de lastige vrijdag en het onvoorspelbare asfalt, legt hij uit. "Het was een lastig circuit, want het asfalt is in Miami heel anders dan we gewend zijn, met graniet. De manier waarop de banden zich daarop gedragen is anders dan we de eerste races meemaakten. We moesten daar nog veel over leren, maar volgens mij had niemand door al die rode vlaggen in de trainingen op vrijdag goede lange runs uit kunnen voeren. We hadden geen idee hoe de banden zich zouden gaan gedragen", vertelt hij.

Newey rekent zich niet rijk

Door de overwinning van Verstappen in Miami kwam het totaalaantal Red Bull-overwinningen dit seizoen op drie, die allemaal voor de Nederlander waren. Het was zijn tweede zege op rij, dus het lijkt erop alsof het momentum volledig bij Red Bull ligt. Gevraagd of dit inderdaad zo is, weigert Newey zich rijk te rekenen. "Het zat weer zó enorm dicht op elkaar!", zucht hij het uit. "Vorige keer, na de GP van Emilia-Romagna, zei ik het ook al: kijk naar het vorige seizoen. Toen hadden we een paar dominante overwinningen, waarna we de volgende race juist weer minder dominant waren. We kunnen dus niet relaxed zijn nu, dat is zeker!"

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap