Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Newgarden wint Indy 500 na extreme chaos in slotfase, VeeKay na fout tiende

Josef Newgarden heeft voor het eerst in zijn carrière de Indianapolis 500 gewonnen na een zinderende slotfase met meerdere crashes, rode vlaggen en een bloedstollende laatste ronde. De Nederlander Rinus VeeKay maakte kans op de overwinning, maar viel ver terug na een fout in de pitstraat.

Startend vanaf de tweede plaats was Rinus 'VeeKay' van Kalmthout een van de grote favorieten voor de overwinning in Indianapolis. De Nederlander van Ed Carpenter Racing wist de iconische Indy 500 goed te beginnen en reed meermaals aan de leiding en voornamelijk in de top drie.

Toch ging alles mis na een crash van Sting Ray Robb, die in de muur knalde. Onder de caution werd het druk in de pitstraat. In de drukte in ronde 95 van 200 maakte VeeKay een pijnlijke fout door bij het wegrijden van zijn pitstop bijna te spinnen. Teveel wheelspin zorgde voor een knal tegen een van de andere favorieten, Alex Palou.

Voor het incident kreeg VeeKay een drive through penalty, waarna hij moest beginnen aan een inhaalrace. Ondertussen konden meerdere topfavorieten, waaronder de winnaar van vorig jaar Marcus Ericsson, stevig doorrijden en af en aan naar de leiding gaan.

In ronde 149 zagen we de volgende caution door een crash van Romain Grosjean, de voormalig Formule 1-coureur. In de caution had Ericsson de leiding in handen, gevolgd door Josef Newgarden en Rosenqvist. Bij de herstart (een slechte voor VeeKay) waren er twee opvallende heren: Colton Herta met een wereldherstart en Santino Ferrucci die naar voren kon vechten richting de leiding.

Keiharde klap en rode vlag

Met nog zeventien ronden te gaan werd het IndyCar-veld opgeschrikt door een serieuze klapper. McLaren-coureur Felix Rosenqvist knalde de muur in, waarna Kyle Kirkwood van Andretti botste tegen de gespinde wagen. Een zeer gevaarlijk moment volgde: Kirkwood knalde tegen de muur en zijn bolide sloeg op zijn kop het asfalt weer op.

Terwijl Kirkwood zijn helmvizier opende, zoals in onderstaande video is te zien, schuift zijn auto over het asfalt. Tijdens het incident knalde ook nog eens een van de banden het hek over, waardoor gelukkig alleen een auto op de parkeerplaats beschadigd raakte. Kanaan en Rosenqvist konden eveneens ongedeerd uitstappen.

Een rode vlag volgde, waarna de Indy 500 een spektakelsprint van acht ronden kende naar de finish. Of ja, naar de finish? Direct crasht O'Ward, waarnaa ook Augustin Canapino en Simon Pagenoud crashen en uitvallen. Opnieuw een rode vlag.

Na de onderbreking zagen we nog vijf races, maar direct zagen we wéér een crash en wéér een rode vlag. Vijf coureurs waren betrokken bij het incident, waarna er opnieuw gewacht moest worden op een herstart. Die kwam er gelukkig wel met nog een ronde te gaan. Een allesbepalende laatste ronde, waarin Josef Newgarden koploper Ericsson inhaalde en de Indy 500 op zijn naam schreef voor de eerste keer in zijn carrière. VeeKay werd uiteindelijk tiende.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

6 reacties

Viaplay

Unibet
x
Interview Sarcastische Wolff juicht nieuw F1-'worstel'idee toe: "Zien we meteen hoe stom het is"