Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Niet alleen Mazepin geraakt door de maatregelen van de FIA tegen Russen

Er zijn enkele bekende Russische coureurs die onder de sancties van de FIA vallen en niet meer onder hun eigen vlag uit mogen komen.

Na de inval van Rusland in Oekraïne wordt het land en alles wat daar mee te maken heeft links en rechts gestraft. Het IOC riep sportbonden op om (Wit-)Russische atleten te weren. De FIA gaf daar gehoor aan, maar gaf (Wit-)Russische coureurs ook de kans om onder een neutrale FIA-vlag te racen, zolang ze zich politiek in het midden hielden en zich hielden aan alle Olympische waarden.

Ferrari-junior geraakt

De naam van Nikita Mazepin is de afgelopen dagen natuurlijk al meermaals gevallen. Hij lijkt op papier nog door te kunnen, maar het is nog maar de vraag of Haas met hem door wil gaan. Een ander 'slachtoffer' van de beslissing van de FIA is Ferrari-junior Robert Shwartzman. Hij werd vorig jaar tweede in de Formule 2 en is dit jaar een van de testcoureurs van de Italiaanse renstal. Shwartzman is geboren in Israël, maar identificeert zich als een Rus. Mogelijk kan hij dus nog uitkomen voor zijn geboorteland, als hij een Israëlische racelicentie aan kan vragen. Anders zal hij toch onder de neutrale FIA-vlag moeten rijden als hij bijvoorbeeld een vrije training af wil werken voor Ferrari. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een coureur niet onder de vlag uitkomt van zijn of haar thuisland. De in Groot-Brittannië geboren Alexander Albon racet momenteel ook onder de Thaise vlag, het land waar zijn moeder vandaan komt.

Andere coureurs

Naast Mazepin en Shwartzman zijn er nog een handvol andere bekende coureurs die onder de neutrale vlag verder zullen moeten. Voormalig F1-coureurs Daniil Kvyat (27), Sergey Sirotkin (26) en Vitaly Petrov (37) hebben allemaal een platinum FIA-licentie en zullen verder moeten onder de FIA-vlag. Kvyat komt in 2022 uit voor het Russische G-Drive Racing in het WEC. Sirotkin en Petrov zullen racen in GT-klasses. Ook achtvoudig F2-winnaar Artem Markelov (27) zal last hebben van de FIA-beslissing.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"