Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

Niet alleen Mazepin geraakt door de maatregelen van de FIA tegen Russen

Er zijn enkele bekende Russische coureurs die onder de sancties van de FIA vallen en niet meer onder hun eigen vlag uit mogen komen.

Shwartzman Fiorano test 2022 SF71H
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari
Na de inval van Rusland in Oekraïne wordt het land en alles wat daar mee te maken heeft links en rechts gestraft. Het IOC riep sportbonden op om (Wit-)Russische atleten te weren.

De FIA gaf daar gehoor aan, maar gaf (Wit-)Russische coureurs ook de kans om onder een neutrale FIA-vlag te racen, zolang ze zich politiek in het midden hielden en zich hielden aan alle Olympische waarden.

Ferrari-junior geraakt

De naam van Nikita Mazepin is de afgelopen dagen natuurlijk al meermaals gevallen. Hij lijkt op papier nog door te kunnen, maar het is nog maar de vraag of Haas met hem door wil gaan.

Een ander 'slachtoffer' van de beslissing van de FIA is Ferrari-junior Robert Shwartzman. Hij werd vorig jaar tweede in de Formule 2 en is dit jaar een van de testcoureurs van de Italiaanse renstal.

Shwartzman is geboren in Israël, maar identificeert zich als een Rus. Mogelijk kan hij dus nog uitkomen voor zijn geboorteland, als hij een Israëlische racelicentie aan kan vragen. Anders zal hij toch onder de neutrale FIA-vlag moeten rijden als hij bijvoorbeeld een vrije training af wil werken voor Ferrari.

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een coureur niet onder de vlag uitkomt van zijn of haar thuisland. De in Groot-Brittannië geboren Alexander Albon racet momenteel ook onder de Thaise vlag, het land waar zijn moeder vandaan komt.

Andere coureurs

Naast Mazepin en Shwartzman zijn er nog een handvol andere bekende coureurs die onder de neutrale vlag verder zullen moeten. Voormalig F1-coureurs Daniil Kvyat (27), Sergey Sirotkin (26) en Vitaly Petrov (37) hebben allemaal een platinum FIA-licentie en zullen verder moeten onder de FIA-vlag.

Kvyat komt in 2022 uit voor het Russische G-Drive Racing in het WEC. Sirotkin en Petrov zullen racen in GT-klasses. Ook achtvoudig F2-winnaar Artem Markelov (27) zal last hebben van de FIA-beslissing.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

6 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"