Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

 • Altijd meepraten over de Formule 1
 • Kans maken op toffe prijzen
 • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
 • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
 • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 2026

Nieuwe F1-Regels 2026 Uitgelegd

Nu de nieuwe reglementen bekend zijn, is het tijd om ze eens goed onder de loep te nemen. Wat gaat er vanaf 2026 daadwerkelijk veranderen binnen de Formule 1?

Al langere tijd was bekend dat de Formule 1 vanaf 2026 een nieuwe weg in gaat slaan. Nu de FIA dit nieuwe reglement ook daadwerkelijk heeft gepresenteerd, is het tijd om alle details onder de loep te nemen. Wat gaat er technisch veranderen aan de koningsklasse van de autosport en waar krijgen de coureurs mee te maken?

De FIA focust zich voor 2026 op vijf innovatiepunten: de motor, het chassis, de aerodynamica, de veiligheid en de duurzaamheid. Vooral op het gebied van de power unit en de aerodynamica staan er grote veranderingen op de planning. RacingNews365 dook in de nieuwe regels en zet alles voor je op een rijtje!

De motor

 • De regels voor de motoren, die al in augustus 2022 werden gepresenteerd, gaan een grote verandering doormaken. De Formule 1 zal gaan voortbouwen op de huidige hybridekrachtbronnen, maar gaat wel een sprong qua vermogen maken. Dat lijkt vreemd als je in de nieuwe reglementen ziet staan dat de kracht van de verbrandingsmotor daalt van 550-560 kW naar 400 kW. Daar staat tegenover dat het batterij-element een enorme groei gaat maken, van 120 kW naar 350 kW. Dat is een toename van bijna 300% in elektrisch vermogen. De prestaties blijven daardoor behouden, terwijl de duurzaamheid nog verder wordt vergroot.
   
 • De MGU-H gaat vanaf 2026 verdwijnen, waardoor de motoren in de Formule 1 een stuk eenvoudiger worden. Door de uitbreiding van het elektrisch vermogen, is de krachtbron van 2026 de meest wegrelevante ooit in de Formule 1 en in combinatie met 100% duurzame brandstof biedt het een toekomstgerichte basis voor overdraagbare toekomstige innovaties.
   
 • Sinds de invoering van hybridemotoren is het voor coureurs mogelijk om tijdens het remmen de batterij opnieuw op te laden. Dit wordt in de nieuwe reglementen verdubbeld, wat resulteert in een totaal terugwinbare energie van 8,5 MJ per ronde.
   
 • Een handmatige 'Override-modus' wordt toegevoegd om meer inhaalmogelijkheden te creëren. Terwijl het batterijvermogen van de leidende auto afneemt zodra die de 290 kilometer per uur aantikt en een nulpunt bereikt bij 355 kilometer per uur, profiteert de achtervolgende auto van de nieuwe functie, wat 350 kW tot 337 km/u biedt en +0,5 MJ extra energie. Dit zorgt ervoor dat vanaf 2026 DRS verdwijnt uit de Formule 1.
   
 • De regels zijn ontworpen om nieuwe fabrikanten aan te trekken tot de sport, wat heeft geleid tot toezeggingen van bestaande leveranciers zoals Ferrari, Mercedes en Renault, de terugkeer van Honda als fabrikant én de komst van twee nieuwe fabrikanten: Audi en Red Bull Ford Powertrains.

Het chassis

 • Het chassis voor 2026 is ontworpen om kleiner en lichter te zijn dan de huidige generatie auto's. De afmetingen van de auto zijn dan ook aangepast om te voldoen aan het 'wendbare auto'-concept dat centraal staat in de nieuwe regels. De wielbasis daalt van maximaal 3600 mm naar 3400 mm, terwijl de breedte is verminderd van 2000 mm naar 1900 mm. De maximale vloerbreedte wordt met 150 mm verminderd.
   
 • Ook het gewicht wordt teruggebracht. Dit is een belangrijk doel geweest en de auto's van 2026 zullen een minimumgewicht van 768 kg hebben - 30 kg minder dan de huidige generatie. Dit bestaat uit 722 kg voor de auto en bestuurder + ongeveer 46 kilo van de banden.
   
 • De downforce wordt met 30% verminderd en de luchtweerstand met 55%.
   
 • De in 2022 geïntroduceerde 18-inch banden worden behouden, maar dat was al eerder bekend gemaakt door Pirelli. Toch zijn er een paar kleine aanpassingen voor de banden van 2026. De breedte van de voorbanden is met 25 mm verminderd en die van de achterbanden met 30 mm, maar dit levert slechts een minimaal verlies van grip op.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nieuwe F1 Regels 2026

De aerodynamica

 • De auto's van 2026 zullen ook beschikken over actieve aerodynamicasystemen. Het systeem, dat beweegbare voor- én achtervleugels omvat, zal resulteren in hogere bochtsnelheden. In de bochten zullen deze vleugels standaard op 'Z-Mode' staan. Dit is een configuratie die meer downforce genereert. Op rechte stukken kunnen de coureurs vervolgens overschakelen naar 'X-Mode', een configuratie met lagere luchtweerstand die is ontworpen om de rechtelijnsnelheid te maximaliseren.
   
 • Er wordt een drievoudige actieve achtervleugel aangenomen, terwijl de onderste balkvleugel is verwijderd en de 'endplates' zijn vereenvoudigd.
   
 • De voorvleugel zal 100 mm smaller zijn dan nu en zal een tweedelig actieve flap bevatten.
   
 • In tegenstelling tot de huidige auto's zullen de voorste wielkasten worden verwijderd en zal een deel van de beplating rondom het wiel worden verplicht om een optimale luchtstroom te genereren.
   
 • De golvende platen van de voorvleugel zullen aan de voorkant van de side-pods zitten en niet langer doorlopen tot de wielen. Dit om de luchtstroom van de wielen optimaal te benutten. 
   
 • De auto's zullen een gedeeltelijk vlakke vloer en een lager aangedreven diffuser hebben, wat het grondeffect vermindert en de afhankelijkheid van de auto's van ultrastijve en lage instellingen vermindert.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nieuwe F1 Regels 2026

De veiligheid

 • De rigoureuze inzet van de FIA voor veiligheid wordt gehandhaafd in de Formule 1-reglementen van 2026.
   
 • Er worden aangepaste regels voor de voorste impactstructuur geïntroduceerd in een tweefasige structuur om incidenten te voorkomen waarbij de voorste impactstructuur (FIS) vlakbij de cockpit afbreekt tijdens een crash. Bij dergelijke crashes blijft de auto en dus de coureur onvoldoende beschermt voor een mogelijke volgende impact. Met de nieuwe structuur moet dit verleden tijd zijn.
   
 • De zij-impactbeveiliging wordt verbeterd. De nieuwe specificatie biedt verbeterde beveiliging aan de zijkanten van de cockpit en verdubbelt de bescherming van de brandstoftank. Bovendien wordt de verbeterde beveiliging bereikt zonder extra gewicht toe te voegen.
   
 • De belasting die de 'roll-hoop' moet kunnen verdragen is verhoogd van 16G naar 20G. Dit is in lijn met andere Formule-auto's. Ook worden de crashtesten verhoogd van 141 kN naar 167 kN.
   
 • Er komt verlichting op de achterkant van de 'endplates' van de achtervleugel. Deze worden aanzienlijk zichtbaarder/helderder dan de huidige. Laterale veiligheidslichten zullen worden geïntroduceerd om de ERS-status van een auto te identificeren die op de baan is gestopt.
   
 • De GPS-antenne wordt opnieuw gepositioneerd om de gevoeligheid te verbeteren en toekomstige ontwikkelingen in actieve veiligheid mogelijk te maken.

De duurzaamheid

 • Vanaf 2026 zullen Formule 1-krachtbronnen draaien op volledig duurzame brandstof.
   
 • Deze brandstof zal 'drop-in' zijn, wat betekent dat het in bijna elk voertuig met een verbrandingsmotor kan worden gebruikt, wat een potentieel baanbrekende oplossing biedt voor broeikasgassen in de transportsector. In 2030 zullen er wereldwijd 1,2 miljard voertuigen met verbrandingsmotoren op de weg zijn en de brandstof die voor de Formule 1 is ontwikkeld, kan worden gebruikt om de uitstoot op industriële schaal te verminderen.
   
 • Duurzaamheid zal worden verbeterd door een groter gebruik van elektrisch vermogen in de krachtbronnen van 2026 en een verschuiving naar een 50% elektrische en 50% thermische vermogensverdeling.
   
 • De regels van 2026 zijn in lijn met het FIA-doel om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Spanje. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Spanje Data tonen aan: Verstappen en Red Bull moeten één belangrijk punt verbeteren