Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Honda

Nieuwe Honda-onderdelen zullen Verstappen meteen gridstraf opleveren

Max Verstappen kan dit seizoen geen aanspraak meer doen op nieuwe motoronderdelen. Hij moet het doen met alle Honda-onderdelen die nu in zijn pool zitten. Tenminste, als hij niet tegen een straf aan wil lopen.

Verstappen Rusland
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Dit seizoen zullen er in totaal 17 Grands Prix-weekenden worden afgewerkt. Na tien races staan er al enkele coureurs op scherp. Vooral de coureurs met Honda-motoren achterin hun bolide zullen geen nieuwe motoronderdelen meer kunnen gebruiken zonder dat daar een straf bij komt kijken.

Honda is namelijk allesbehalve zuinig met het gebruiken van haar onderdelen. Vergeleken met de concurrentie hebben de door de Japanners aangedreven teams, Red Bull en AlphaTauri, al veel onderdelen in hun 'pool' zitten. Dat betekent dat de andere motoronderdelen die de coureurs eerder dit jaar al in hun bolide hebben gehad als het goed nog steeds kunnen worden gebruikt mocht dat nodig zijn, al is niet duidelijk of er onderdelen onbruikbaar zijn door de problemen die Honda de afgelopen maanden heeft gehad.

Dat heeft verschillende redenen. Volgens de Japanners, die in Silverstone zowel Albon als Verstappen een nieuwe motor gaven, wilden zij meer onderdelen in hun zogeheten pool hebben, zodat ze er tactisch gebruik van konden maken. Ook wilden ze op die manier hun motoren beter managen. Mocht Verstappen of Albon problemen krijgen, dan kan de motorleverancier dus nog teruggrijpen naar onderdelen van een van de eerder gebruikte motoronderdelen.

Ook kende Honda de afgelopen maanden enkele gebreken. Tijdens een vrije training in Silverstone moest het de Energy Store van Alexander Albon vervangen, mogelijk als gevolg van zijn crash tijdens een andere vrije training. Bij AlphaTauri waren er in Hongarije verscheidene problemen, waardoor ook Pierre Gasly eerder dan gepland onderdelen moest laten verwisselen.

Na de problemen van Verstappen op Monza en Mugello kreeg hij in Rusland ook weer enkele nieuwe onderdelen, al meende Honda dat dit allemaal volgens de planning was en dat de problemen in Italië er niet mee te maken hadden.

In het onderstaande overzicht wordt duidelijk welke teams er wel en welke teams er niet op scherp staan. Een sterretje achter een getal betekent dat een volgend nieuw onderdeel automatisch tot een straf leidt. Drie coureurs staan volledig op scherp: Max Verstappen, Daniil Kvyat en Pierre Gasly.

Alexander Albon, Lance Stroll, Daniel Ricciardo en Romain Grosjean zitten ook aanzienlijk in de gevarenzone, terwijl Valtteri Bottas, beide McLaren-coureurs, Esteban Ocon en Nicholas Latifi nog mogen wisselen wat ze willen.

Gebruikte motoronderdelen na GP Rusland

Coureur ICE TC MGU-H MGU-K ES CE
Max. toegestaan 3 3 3 3 2 2
Mercedes
Hamilton 2 2 2 3* 1 1
Bottas 2 2 2 2 1 1
Red Bull
Verstappen 3* 3* 3* 3* 2* 2*
Albon 2 3* 3* 2 2* 2*
Racing Point
Perez 2 2 2 2 2* 2*
Stroll 3* 3* 3* 3* 1 1
McLaren
Norris 2 2 2 2 1 1
Sainz 2 2 2 2 1 1
Ferrari
Leclerc 2 2 3* 2 2* 2*
Vettel 2 2 2 2 1 2*
Renault
Ricciardo 3* 3* 3* 3* 1 1
Ocon 2 2 2 2 1 1
AlphaTauri
Gasly 3* 3* 3* 3* 2* 2*
Kvyat 3* 3* 3* 3* 2* 2*
Alfa Romeo
Giovinazzi 2 2 2 2 2* 2*
Raikkonen 2 2 2 2 2* 2*
Haas
Grosjean 2 3* 3* 2 2* 2*
Magnussen 3* 2 2 2 2* 2*
Williams
Russell 3* 3* 3* 2 1 1
Latifi 2 2 2 2 1 1

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training