Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nieuwe raceklasse voor 'WK autosport' zet belangrijke stap voor terugkeer A1GP

Een wereldkampioenschap in de autosport met gelijkwaardig materiaal? Dat was ooit het idee van A1GP en dat kan binnenkort weer het geval zijn. Naar verluidt komt de eerste investeringsronde eraan.

Als het aan een groep Britse investeerders ligt, dan krijgen de autosportfans binnenkort een nieuwe raceklasse in de vorm van een WK. Dit zagen al zo'n vijftien jaar niet meer in de motorsport, nadat A1GP in 2009 verdween vanwege financiële problemen. Nu wordt er serieus gekeken naar een soortgelijke opzet, waarin landen tegen elkaar racen in gelijkwaardig materiaal. Verschillende prominenten, waaronder de architect van de olympische spelen in London, zijn hier volgens Sky News bij betrokken. Daarnaast is er interesse van een aantal steenrijke investeerders. Het nieuwe project wat onder de naam 'World Cup of Motorsport' bekend staat, moet twintig teams de kans bieden om mee te doen met een auto die voor iedereen dezelfde specificaties heeft. Daarnaast zullen de bolides op duurzame brandstof rijden en een topsnelheid van 350 kilometer per uur - een van de snelste racewagens in de wereld na de Formule 1. Marcin Budkowski, bekend als voormalig Alpine-baas en Head of F1 Technical Departement bij de FIA, leidt het project. De investeringsronde wordt uitgevoerd in samenwerking met Origin Sports Group van Keith Mills. Hij speelde een belangrijke rol bij onder meer de America's Cup en de Invictus Games.

Drive to Survive

De nieuwe raceklasse wil een seizoen tussen december en juli uitrijden in twaalf races verspreid over Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. De teams worden vertegenwoordig door een ervaren coureur en een minder ervaren teamgenoot. Laatstgenoemde wordt geselecteerd middels een 'talentenjacht' voor opstormend talent. Netflix-serie Drive to Survive is een belangrijke factor voor de organisatie van de nieuwe/terugkerende raceklasse. De populaire F1-serie trekt veel publiek naar de sport, waar de nieuwe raceklasse ook van moet gaan profiteren.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"