Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Sainz niet 100% fit voor GP Australië: "Dan gaan we het zien"

Carlos Sainz lag minder dan twee weken geleden nog op de operatietafel, maar in Australië wil hij graag meedoen. 100% fit is hij niet, maar de Spanjaard is ervan overtuigd dat hij fit genoeg is om dit raceweekend aan de start van de Grand Prix te staan. Op vrijdag komt er meer duidelijkheid over zijn toestand.

Sainz Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

We gaan even terug in de tijd. Twee weken geleden moest Carlos Sainz verstek laten gaan tijdens de mediadag in Saoedi-Arabië, omdat hij 'een voedselvergiftiging had'. Een dag later stapte hij in voor de vrije trainingen, weer een dag later moest hij onder het mes en werd duidelijk dat het weekend aan hem voorbij ging.

In Australië is Sainz wel van de partij tijdens de mediadag. Voor de microfoon van onder meer RacingNews365 vertelt hij hoe zijn blindedarmontsteking aan het licht kwam. "Het was heel lastig om te ontdekken dat het een blindedarmontsteking was. Op woensdag voelde ik me plots heel slecht. Ik had de typische symptomen van een voedselvergiftiging - laat ik maar niet in detail treden wat die symptomen waren - tezamen met hoge koorts."

"De hele donderdag heb ik vervolgens diezelfde symptomen gehad, maar door de medicatie voelde ik me veel beter toen ik op vrijdag in de auto sprong. Na die twee trainingen realiseerde ik me echter dat ik niet het hele weekend zo door kon gaan. Als er geen verbetering op zou treden, dan zou ik ook naar het ziekenhuis gaan."

En zo geschiedde. In aanloop naar de kwalificatiedag bracht de Ferrari-coureur een bezoek aan de doktoren in het ziekenhuis. "Vrijdagochtend was het nog niet beter, dus ging ik naar het ziekenhuis en daar werd de blindedarmontsteking geconstateerd. Het was geen gemakkelijke diagnose, want mijn analyse en de tests gaven geen duidelijk beeld."

"De doktoren waren echter overtuigd van de blindedarmontsteking en dus ging ik onder het mes. Goed werk van de doktoren, want na de operatie voelde ik me weer normaal en kon ik me gaan richten op het herstel."

Zeker niet fit

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en staat Sainz op het punt om weer in een F1-bolide te stappen voor een raceweekend. Het herstel voorloopt voorspoedig, vertelt hij. Op vrijdag gaat hij in de auto stappen en zal hij zien waar het schip strandt.

"Elke dag voelt het wat beter. Elke 24 uur boek ik veel progressie. De eerste week was zwaar. Ik heb veel in bed gelegen om te herstellen. Dan zie je het allemaal wat minder rooskleurig in, maar in de tweede week gaat het herstel veel sneller en voelde ik me veel beter. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat ik op vrijdag in de auto kan springen en goed kan presteren. We hebben een uitgebreid herstelplan om klaar te zijn voor deze race. We gaan op vrijdag zien hoe ik me voel, maar ik voel me er goed bij."

Hoe is het überhaupt mogelijk dat hij nog geen twee weken nadat zijn blindedarm werd verwijderd al nadenkt over een terugkeer? "Dat komt natuurlijk door de enorme vooruitgang die er de laatste twintig à dertig jaar is geboekt in de geneeskunde. Toen mijn vader dertig jaar geleden hetzelfde had, moest hij open worden gesneden. Vandaag de dag zijn het drie kleine gaatjes. Het herstel gaat daardoor nu twee à drie keer zo snel."

"Daarom zeiden de doktoren na de operatie dat het spannend zou worden, maar niet onmogelijk om twee weken later weer te racen. Bij F1 komen er natuurlijk veel G-krachten bij kijken, maar het is zeker mogelijk, zeker gezien hoe ik me nu voel. Of ik 100% ga zijn? Zeker niet, want dat ben ik alleen als ik de laatste tien dagen had kunnen trainen en in de simulator had gezeten. Ben ik fit genoeg om te racen? Op dit moment denk ik van wel. We gaan het op vrijdag zien."

Ook interessant:

Wat brengt de GP van Australië? Keert de rust in de paddock terug? Hoe dan ook. Verstappen kan de beste seizoenstart ooit in de F1 neerzetten. Wie stopt hem? Is hij te stoppen?

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden