Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris doet boekje open over mentale impact van eerste F1-overwinning

Het heeft even geduurd, maar ook Lando Norris heeft zijn eerste Grand Prix-overwinning binnen. De McLaren-coureur kan niet ontkennen dat hij zich tegenwoordig beter voelt dan ooit tevoren, maar naar eigen zeggen veranderde zijn zege niets aan zijn mindset.

Norris race Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de Grand Prix van Miami was het dan eindelijk zover: Lando Norris won de eerste Formule 1-race van zijn carrière. Hij profiteerde van de timing van de safety car en was Max Verstappen te slim af door op het juiste moment een pitstop te maken. Hij reed in rap tempo weg bij de Nederlander, op weg naar zijn eerste zege. 

Zo'n eerste overwinning zou naar verluidt een grote verandering teweeg brengen in de mindset van coureurs, maar daar kijkt Norris toch anders naar. De McLaren-coureur heeft niet het idee dat zijn aanpak er heel anders uitziet na die eerste overwinning, terwijl vaak beweerd wordt dat het makkelijker zou zijn om nog meer te winnen na die eerste doorbraak. 

Norris had zijn overwinning in Miami deels te danken aan de updates die McLaren dat weekend introduceerde. Daardoor kon de Brit optimaal profiteren van het vernieuwde pakket, wat zelfs in de weken die volgden een groot effect had op de vorm van het team. Norris legt tegenover onder meer RacingNews365 uit dat zijn mindset hetzelfde is gebleven, maar dat hij die nu toe kan passen op een ander gevecht. 

"Mijn mindset is nog hetzelfde, hoor! Eigenlijk is er niet veel veranderd sinds die overwinning, want ik heb hard mijn best gedaan om alles hetzelfde te houden. Ik denk dat je, zodra je te veel probeert te veranderen, de druk of zenuwen waarschijnlijk begint te voelen. Maar ik doe nog altijd hetzelfde: ik rijd mijn rondjes, kijk naar de data en probeer alsmaar sneller te worden. Daar verandert niets aan, want je strijdt altijd om een betere positie."

De McLaren-coureur kan zelf niet zo goed begrijpen waarom die eerste overwinning veel zou moeten veranderen aan de manier waarop hij zijn race rijdt. "Het zal vast gepaard gaan met zenuwen of een grotere druk op je schouders, vooral als je tijdens de kwalificatie het snelste rondje wil rijden of iets in die richting. Maar tegelijkertijd zou het niet heel veel moeten veranderen, toch?"

Proberen het verschil te vinden

Ook Norris weet namelijk als geen ander dat McLaren de afgelopen jaren hard gewerkt heeft om weer mee te strijden in de voorhoede van het veld. Die pogingen waren uitermate succesvol en dus volgden Ferrari en Mercedes het voorbeeld van de Britse renstal. Red Bull Racing moet daardoor steeds vaker in de spiegels kijken, want de concurrentie kan de Oostenrijkse renstal steeds vaker uitdagen.

De kans is groot dat Red Bull nog een voorsprong in handen heeft op de meeste circuits, maar het verschil met de concurrentie is ongetwijfeld kleiner geworden. De races worden daardoor ook steeds spannender en dat heeft wél een positief effect op Norris. Het vechten om een podiumplek of zelfs overwinning maakt hem nog enthousiaster dan voorheen. "Ik denk dat ik gewoon probeer mezelf zo goed mogelijk te positioneren, want het gevoel dat ik in de auto heb is heel erg belangrijk. Ik moet vertrouwen hebben in de auto en niet te veel nadenken."

"Maar het geeft hoe dan ook een beter gevoel als je weet dat je kan strijden om een podiumplek of zege. Ik denk wel dat het veld dichter bij elkaar ligt nu en dat zorgt voor meer motivatie. Dat brengt natuurlijk veel met zich mee... Je probeert telkens die extra duizendste van een seconde uit je auto te persen, want op dat moment kan dat het verschil maken. Dat kan het verschil worden tussen een vijfde plek of een overwinning."

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024