Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris hekelt 'verschrikkelijke' Verstappen-regel: "Ontstaan door andere domme regel"

Max Verstappen kreeg het voor elkaar dat de FIA tijdens de laatste race van het seizoen, de Grand Prix van Abu Dhabi, een regelwijziging moest doorvoeren.

Norris Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De tweede vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi was ronduit chaotisch te noemen. Na twee rode vlaggen (een crash van Carlos Sainz en Nico Hulkenberg) was er nog maar weinig tijd over voor de coureurs om de baan te verkennen. Het was dus druk in de pitstraat voordat de lichten weer op groen gingen, en Red Bull-coureur Max Verstappen had geen zin om in de rij te staan.

Hij haalde verschillende coureurs in de pit exit in, waardoor de FIA na de sessie wéér een Verstappen-regel moesten toevoegen in het reglement. Op zaterdag, de dag erna, mocht er officieel niet meer ingehaald worden in de pit exit. Eerder dit jaar was er al een regel toegevoegd omtrent de maximale rondetijd. De bedoeling was om hiermee het filerijden te voorkomen, maar het resulteerde dus in een file in de pit exit.

Bijna een botsing

De coureurs kregen vrijdag tijdens de driversbriefing te horen dat zaterdag er niet meer ingehaald mocht worden in de pit exit. Pierre Gasly is het eens met het feit dat er actie ondernomen moest worden na de vrijdag, maar hij gelooft ook dat er ruimte is voor verbetering van de reglementen die gebruikt worden.

Het scheelde niet veel of er waren vrijdag clashes geweest in de pit exit: "We zagen bijna een voorvleugel en achterbanden bij elkaar komen", zo liet de Alpine-coureur weten aan de media, waaronder RacingNews365. "De pit exit en de ingang zijn normaal gesproken geen plaatsen waar je moet vechten voor je positie, of moet racen."

Volgens de Alpine-coureur is het duidelijk dat de FIA probeert een oplossing te vinden: "We zijn verschillende prosessen aan het uitproberen, in de hoop dat we het hinderen op de baan voorkomen. Maar hierdoor ontstaan andere situaties, zoals we nu zien: Iedereen rijdt langzaam in de pitstraat om ervoor te zorgen dat ze zes seconden achter de voorligger over de streep komen bij de pit exit."

"Het moet gewoon weer worden zoals het was"

Maar eigenlijk resulteerde een vorige oplossing (namelijk een nieuwe regel omtrent maximale rondetijd) in een nieuw probleem: "Het is gewoon een soort neveneffect van wat we aan het doen zijn. Dus aan het eind van het jaar weet ik zeker dat we alles opnieuw zullen belijken en we zullen zien wat het beste is voor volgend jaar."

Er was ook een coureur die wat meer uitgesproken was over de situatie. Lando Norris vindt het namelijk een 'verschrikkelijke regel': "Het punt is dat ze een regel moeten hebben vanwege die andere domme regel die ze ons hebben opgelegd."

"Als er een rode vlag is en er zijn nog drie minuten over, dan zullen er zo'n drie auto's zijn die een ronde kunnen rijden." Voor de McLaren-coureur is duidelijk wat er moet gebeuren: "Het moet gewoon weer worden zoals het was."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Magistrale Verstappen evenaart twee unieke records in kwalificatie Imola