Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1 2020

Olav Mol over zijn rol in de nieuwste Formule 1-game

Voor het eerst in de geschiedenis van de populaire F1-game van Codemasters is er een Nederlandse commentator. Niet geheel verrassend is dit F1-commentator Olav Mol. RacingNews365 sprak uitgebreid met Mol over zijn rol in de game.

De racegame F1 2020 wordt in juli officieel gelanceerd en de Nederlandse fans horen het bekende stemgeluid van Olav Mol door de kamer schallen. Het proces om een Nederlands stemgeluid te koppelen aan de game was een ingrijpend proces.

"Ik vind het heel bijzonder en een eer dat ze mij hebben gevraagd. Het maken van een Nederlandse versie betekent veel extra werk voor de ontwikkelaars, want alles moest aangepast worden. Niet alleen het introduceren van mijn stem als boegbeeld, maar ook de stemmen van de vrouwelijke assistent, de F2-commentator en dergelijken moesten aangepast worden", legt Mol uit in een exclusief interview met RacingNews365.

Doordat het raceseizoen 2020 nog niet van start is gegaan kunnen de fans eerder dan de coureurs racen op het vernieuwde Circuit Zandvoort en het stratencircuit in Hanoi, Vietnam. "Dat is wel bijzonder. Er zitten twee circuits in de game waarop de coureurs nog niet eens gereden hebben. Het leuke voor mij is dat mijn stem vereeuwigd is in deze game. Stel, iemand speelt hem over 30 jaar nog een keer, dan zit daar nog altijd mijn stem in."

Daar waar Mol tijdens de F1-races continu aan het woord is, zal dit tijdens de F1 2020 niet het geval zijn. Gedurende de race communiceer je als coureur alleen met je engineer: "Dat is een groot verschil met een voetbalgame. Nu ben jij de coureur en heb je alleen contact met je engineer. Ik ben de commentator voor en na een sessie of race. Ik praat dan met de Nederlandse Anthony Davidson, die hier de naam Bas van Damme draagt - een verwijzing naar de hoofdpersoon uit mijn kinderboek."

"In de career mode geef ik informatie over het circuit, de startopstelling, weersituaties en na afloop van de race over de race zelf."

Gaming kan een brug slaan tussen jeugdige gamers en professionele coureurs

- Olav Mol

Het stemgeluid van Olav Mol gaat normaal gepaard met bekende uitspraken en volop enthousiasme. In de game gaan we dit ook terug horen, zo belooft de Ziggo Sport-commentator.

"Ik probeer wel altijd mijn eigen handtekening eraan te geven. Je moet het zien als een tekenfilm die je inspreekt, waarbij je een script krijgt waaraan je jezelf moet houden. Maar ik heb wel de vrijheid gekregen om zaken te wijzigen. Denk daarbij aan vertalingen vanuit het Engels die niet logisch klinken in het Nederland, of uitspraken die ik normaal ook doe."

De uitspraken gaan de gamers tegenkomen in het spel. Maar, voor sommige moeten ze erg goed zoeken, voorspelt Mol: "Ik kan je wel verklappen dat er ergens iets verstopt zit in deze game, wat de Engelsen een ‘easter egg’ noemen. Dat is een echte Olav Mol-uitspraak en degene die deze in de game naar boven weten te krijgen, dat is een hele knappe. Ik ga er vanuit dat dit minimaal wel een jaar duurt voordat ze die naar boven gaan krijgen. Als dat eerder gebeurt, zou ik dat een wonder vinden."

Mede doordat de autosport stil ligt door het coronavirus, is gaming razendpopulair. De FIA wil een brug slaan tussen het echte racen en de racende jeugd. Mol juicht dat alleen maar toe: "Het leuk aan de game is dat je makkelijk in kunt stappen. Het is voor iedereen weggelegd, van beginner tot ervaren gamer. Het enige dat je nodig hebt is een PC of Playstation, met controller of stuurtje. Je hebt geen high-tech simulator van duizenden euro’s nodig. Je kunt binnen deze game zoveel veranderen en jezelf uitdagen. 'Game' betekent letterlijk spel en spelvreugde is erg belangrijk."

"De FIA denkt dat games en simracen een brug kunnen slaan tussen jongetjes die thuis zitten en niet meteen naar de kartbaan kunnen omdat hun ouders geen duizenden euro’s beschikbaar hebben. Nu kan je voor weinig geld beginnen met racen en wel in de huid van je idolen kruipen."

Mol geniet op dit moment ook van een potje gamen: "Dat deed ik vroeger al, maar dat wisten veel mensen niet. Het is super leuk om te doen en wat mij betreft is er niets leukers dan met een aantal racemakkers te racen. Belangrijk daarbij vind ik wel dat mensen het doen omdat ze het leuk vinden en elkaar niet van de baan proberen te rijden."

Bekijk hier de eerste racebeelden van de game F1 2020.

RacingNews365 staat niet stil. In enkele jaren tijd groeide deze website uit tot hét nummer één Formule 1-platform van Nederland met miljoenen bezoekers, maar nu is het tijd om de rest van de wereld te veroveren. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding hebben we nu ook een Engelstalige website gelanceerd.

Bezoek de Engelstalige website!

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

0 reacties