Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Olav Mol over zijn rol in de nieuwste Formule 1-game

Voor het eerst in de geschiedenis van de populaire F1-game van Codemasters is er een Nederlandse commentator. Niet geheel verrassend is dit F1-commentator Olav Mol. RacingNews365 sprak uitgebreid met Mol over zijn rol in de game.

De racegame F1 2020 wordt in juli officieel gelanceerd en de Nederlandse fans horen het bekende stemgeluid van Olav Mol door de kamer schallen. Het proces om een Nederlands stemgeluid te koppelen aan de game was een ingrijpend proces.

"Ik vind het heel bijzonder en een eer dat ze mij hebben gevraagd. Het maken van een Nederlandse versie betekent veel extra werk voor de ontwikkelaars, want alles moest aangepast worden. Niet alleen het introduceren van mijn stem als boegbeeld, maar ook de stemmen van de vrouwelijke assistent, de F2-commentator en dergelijken moesten aangepast worden", legt Mol uit in een exclusief interview met RacingNews365.

Doordat het raceseizoen 2020 nog niet van start is gegaan kunnen de fans eerder dan de coureurs racen op het vernieuwde Circuit Zandvoort en het stratencircuit in Hanoi, Vietnam. "Dat is wel bijzonder. Er zitten twee circuits in de game waarop de coureurs nog niet eens gereden hebben. Het leuke voor mij is dat mijn stem vereeuwigd is in deze game. Stel, iemand speelt hem over 30 jaar nog een keer, dan zit daar nog altijd mijn stem in."

Daar waar Mol tijdens de F1-races continu aan het woord is, zal dit tijdens de F1 2020 niet het geval zijn. Gedurende de race communiceer je als coureur alleen met je engineer: "Dat is een groot verschil met een voetbalgame. Nu ben jij de coureur en heb je alleen contact met je engineer. Ik ben de commentator voor en na een sessie of race. Ik praat dan met de Nederlandse Anthony Davidson, die hier de naam Bas van Damme draagt - een verwijzing naar de hoofdpersoon uit mijn kinderboek."

"In de career mode geef ik informatie over het circuit, de startopstelling, weersituaties en na afloop van de race over de race zelf."

Gaming kan een brug slaan tussen jeugdige gamers en professionele coureurs

- Olav Mol

Het stemgeluid van Olav Mol gaat normaal gepaard met bekende uitspraken en volop enthousiasme. In de game gaan we dit ook terug horen, zo belooft de Ziggo Sport-commentator.

"Ik probeer wel altijd mijn eigen handtekening eraan te geven. Je moet het zien als een tekenfilm die je inspreekt, waarbij je een script krijgt waaraan je jezelf moet houden. Maar ik heb wel de vrijheid gekregen om zaken te wijzigen. Denk daarbij aan vertalingen vanuit het Engels die niet logisch klinken in het Nederland, of uitspraken die ik normaal ook doe."

De uitspraken gaan de gamers tegenkomen in het spel. Maar, voor sommige moeten ze erg goed zoeken, voorspelt Mol: "Ik kan je wel verklappen dat er ergens iets verstopt zit in deze game, wat de Engelsen een ‘easter egg’ noemen. Dat is een echte Olav Mol-uitspraak en degene die deze in de game naar boven weten te krijgen, dat is een hele knappe. Ik ga er vanuit dat dit minimaal wel een jaar duurt voordat ze die naar boven gaan krijgen. Als dat eerder gebeurt, zou ik dat een wonder vinden."

Mede doordat de autosport stil ligt door het coronavirus, is gaming razendpopulair. De FIA wil een brug slaan tussen het echte racen en de racende jeugd. Mol juicht dat alleen maar toe: "Het leuk aan de game is dat je makkelijk in kunt stappen. Het is voor iedereen weggelegd, van beginner tot ervaren gamer. Het enige dat je nodig hebt is een PC of Playstation, met controller of stuurtje. Je hebt geen high-tech simulator van duizenden euro’s nodig. Je kunt binnen deze game zoveel veranderen en jezelf uitdagen. 'Game' betekent letterlijk spel en spelvreugde is erg belangrijk."

"De FIA denkt dat games en simracen een brug kunnen slaan tussen jongetjes die thuis zitten en niet meteen naar de kartbaan kunnen omdat hun ouders geen duizenden euro’s beschikbaar hebben. Nu kan je voor weinig geld beginnen met racen en wel in de huid van je idolen kruipen."

Mol geniet op dit moment ook van een potje gamen: "Dat deed ik vroeger al, maar dat wisten veel mensen niet. Het is super leuk om te doen en wat mij betreft is er niets leukers dan met een aantal racemakkers te racen. Belangrijk daarbij vind ik wel dat mensen het doen omdat ze het leuk vinden en elkaar niet van de baan proberen te rijden."

Bekijk hier de eerste racebeelden van de game F1 2020.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Nieuwe trainer Verstappen Bekende naam komt over van grote concurrent