Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Onthuld: Zo groot is de achterstand van de Renault F1-motor

Vertrekkend Alpine-teambaas Bruno Famin heeft gespecificeerd hoeveel de Renault Formule 1-motor tekort komt op die van de concurrentie. Een kostbaar grapje.

Gasly Silverstone FP2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Afgelopen weekend werd in België bekendgemaakt dat Bruno Famin afscheid neemt van Alpine als teambaas. Enige tijd daarvoor schoof hij nog wel als gast aan in de podcast Beyond The Grid en daarin praat hij onder andere over de Formule 1-motor van Renault, de motor waar men per 2026 afscheid van lijkt te gaat nemen om verder te gaan als klantenteam van een andere motorenfabrikant.

En met de cijfers die Famin over de tekortkomingen van die motor noemt, is dat misschien niet geheel verwonderlijk. De definitieve klap is nog niet gegeven, maar volgens Famin zijn de werknemers in Viry Chatillon wel al op de hoogste gesteld van die mogelijkheid.

"Dat kwam als een schok", zegt hij daarover, om vervolgens in te gaan op de tekortkomingen van de huidige krachtbron. De basis daarvoor werd gelegd in 2014, maar nooit kwam de power unit van Franse makelij helemaal uit de verf, vaak ook tot grote frustraties van klantenteam Red Bull. In 2022 werd bovendien de ontwikkeling van de motoren aan banden gelegd, hetgeen Alpine ook niet vooruithelpt.

"Op dit moment komen we met deze 15 kilowatt tekort. Dat is wat de cijfers van de FIA op dit moment zeggen", aldus Famin. Wat dat concreet betekent voor de prestaties op het circuit? "Het hangt even van het circuit af, maar gemiddeld kom je daarmee op twee tienden van een seconde per ronde uit."

Ook interessant:

Verstappen is alle Red Bull-basiselementen voor succes kwijt

Perez, Red Bull, Mercedes... wat moet je daar nou van zeggen? Niks, want dan doen de heren Dimmers, Coronel en Mosterdijk voor je! Jij hoeft alleen maar achterover te leunen met deze kakelverse nieuwe F1-podcast.

Bekijk je de nieuwe podcast op Youtube, dan kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
Afwijkend tijdschema Tijdschema Formule 1 GP Azerbeidzjan