Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

Organisator 24 uur Le Mans: "Daarin zijn we groter dan de F1"

In Le Mans is men maar wat trots wat men met name dit jaar weet neer te zetten voor de beroemde 24 uursrace. En de cijfers liegen er niet om!

24 uur Le Mans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © 24 Hours of Le Mans

Op de vrijdag in Le Mans nam RacingNews365 plaats in de verschillende persconferenties van Peugeot. Aldaar nam ook ACO-directeur Stephane Darracq (organisator van de 24 uur van Le Mans, red.) plaats. Die is verschrikkelijk trots op wat men neer heeft gezet voor deze editie van 's werelds beroemdste langeafstandsrace. En daarbij maakt hij de vergelijking met de Formule 1.

"Als we ons vergelijken met de Formule 1, en dat doen we graag, dan zien we dat hier in één een grotere afstand wordt afgelegd dan gedurende het hele Formule 1-seizoen." En dat deze editie sowieso groot is, bewijzen de volgende cijfers die hij aandraagt:

  • 80.000 m2 aan hospitality units t.o.v. 40.000 m2 in 2022
  • 980 trucks leverde alle auto's en equipment aan
  • 350.000 bezoekers worden er verwacht (een record)
  • In totaal werken 28.000 mensen actief mee aan de 24 uur van Le Mans
  • De gridwalk zal zo'n 8000 man tellen

Linda Jackson, CEO van Peugeot deinst er ook niet voor terug om de Formule 1 in een directe vergelijking met Le Mans te betrekken. "Het was onze rijder Loic Duval die ooit stelde dat de Formule 1 een sprint is, terwijl Le Mans een marathon is. Let wel: een marathon mét een steentje in je schoen als extra obstakel, want makkelijk is het nooit. Ik denk dat dat een hele treffende vergelijking is."

"Hier zat men op te wachten"

De sport is groeiende, in aanzien én aandacht. Toyota's motorsportbaas Rob Leupen gaf vorig jaar in soortgelijke bewoordingen tegenover RacingNews365 hetzelfde aan toen hij stelde dat het World Endurance Championship (kortweg WEC) een geduchte concurrent kan zijn van de F1, waarbij hij wees naar de diversiteit aan fabrikanten die sinds dit jaar aan de start staan.

En ook de coureurs merken het. Mikkel Jensen bijvoorbeeld, de snelste coureur in de kwalificatie namens Peugeot: "Nou wordt deze editie gehyped om het feit dat we het 100-jarig jubileum vieren, maar dat maakt mij niet eens zoveel uit. Ik dat dat zelfs wat overdreven is. Maar die toegenomen aandacht is vooral vanwege die competitieve topklasse. Hier zat men (na de jarenlange dominantie van Toyota, red.) echt op te wachten."

"Enkele weken geleden waren er al ruim 60.000 toeschouwers naar Spa-Francorchamps gekomen voor het WEC en ook hier zal heel veel publiek op af komen."

24 uur van Le Mans 2023 RN365 Nieuwsdossier

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken