Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Oud F1-coureur voorspelt: "Dominantie Red Bull is voorbij zonder Newey"

Na 19 jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Red Bull Racing en Adrian Newey. De topontwerper bevindt zich momenteel al in de overgangsperiode, zodat hij begin 2025 eventueel ergens anders aan de slag zou kunnen.

Newey Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het hing al even in de lucht, maar toch sloeg het nieuws in als een bom: Adrian Newey gaat weg bij Red Bull Racing. De topontwerper is medeverantwoordelijk voor zes constructeurstitels en zeven rijderstitels: vier voor Sebastian Vettel en drie voor Max Verstappen. 

De speculaties zijn nu volop gaande over wat de Brit zijn volgende stap gaat zijn. Maar ook bij Red Bull Racing moet worden nagedacht over de toekomst, raadt voormalig Formule 1-coureur Christian Danner aan. De Duitser maakte in 1985 zijn debuut in de koningsklasse, waar hij deelnam aan 36 Grands Prix met Zakspeed.  Inmiddels is hij werkzaam bij de Duitse RTL, waar hij al jaren de Formule 1-races van commentaar voorziet samen met Heiko Wasser. Danner laat in een interview met het Duitse Avd Motorsport Magazine weten dat hij denkt dat de dominantie bij Red Bull Racing nu snel over zal zijn met het vertrek van Newey. 

"Dit is het begin van het einde van de dominantie van Red Bull. Ik zeg niet dat ze zullen crashen, maar de dominantie is voorbij met het vertrek van Newey. In elk team waar Adrian voor werkte, zeiden ze altijd als hij wegging: geen probleem!", herinnert Danner zich, die Adrian Newey kent van zijn tijden bij March Engineering. "Hij is nog steeds de man met het overzicht en de man die alles onder controle heeft."

"Dit is een veel ernstiger vertrek dan iemand wil toegeven"

Williams won met Newey 59 races en werd vier keer wereldkampioen bij de coureurs en constructeurs. Sinds zijn vertrek in 1997 heeft het team slechts elf races gewonnen. "Bij McLaren gebeurde hetzelfde. Newey is een goede man, hij heeft ons geholpen, maar McLaren is zo ongelooflijk sterk, we hebben hem niet nodig", noemt de autosportkenner een ander voorbeeld. " Als dat echt zo was, dan hadden alle studenten van Newey, die nu bij Aston Martin werken, inmiddels een auto gebouwd om mee te winnen. Dit is een veel ernstiger vertrek dan iemand ook maar wil toegeven."

"Als het niet goed ging bij Red Bull, wat gebeurde er dan? Adrian moest naar het circuit komen", legt de voormalig Formule 1-coureur uit. Hij vermoedt dat Ferrari de volgende stop is voor de ontwerper. Danner sluit een sabbatical uit: "Dat klinkt goed, een sabbatical nu... Maar Adrian verveelt zich daar dood."

Ook interessant:

De Grand Prix van Miami stelde op de late zondagavond zeker niet teleur. Max Verstappen werd op de baan verslagen door niemand minder dan Lando Norris in de McLaren. Het leverde de Brit en passant zijn eerste overwinning in de Formule 1 op, terwijl de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plek. Dit en nog veel meer wordt besproken in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"