Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Oud FIA-baas onthult telefoontjes van Horner en Wolff

Voormalig FIA-president Jean Todt onthult dat hij telefoontjes ontving van Toto Wolff en Christian Horner om in te grijpen bij de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi in 2021.

De nasleep van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 was groot en hoewel de race was gewonnen door Max Verstappen, duurde het nog lang voordat de uitslag werd geaccepteerd. Mercedes was het niet eens met de uitslag vanwege de in hun ogen foute keuze van wedstijdleider Michael Masi om in de laatste ronde te gaan racen na een safety car. Reden genoeg voor teambaas Toto Wolff om de toenmalige president van de FIA, Jean Todt, op te bellen en te vragen om te hulp te schieten. Wolff was echter niet de enige met dit idee, want ook Red Bull-teambaas Christian Horner deed hetzelfde. Wat daar uit kwam? "Ik heb niets gedaan", legt Todt uit aan Corriere Della Sera. "Dat was niet mijn rol als president van de FIA. De scheidsrechters moeten autonoom zijn." De voormalige FIA-president wijst hierbij naar FIFA-president Gianni Infantino. "Je hebt hem ook nog nooit horen zeggen dat er in de ene situatie wel een penalty uitgedeeld moet worden en in de andere situatie niet."

Wedstrijdleider verantwoordelijk

In de documentaire The Method op het Franse Canal+ is te zien hoe de voormalige FIA-president de Grand Prix van Abu Dhabi 2021 thuis voor de televisie kijkt. "Je ziet dat ik in het huis van mijn vriendin de race bekijk. Horner en Wolff bellen me en ik reageer door te zeggen dat ik er niet tussen kan komen. "Dit is de verantwoordelijkheid van de stewards en de wedstrijdleider", aldus Todt, die een aantal dagen na de seizoensafsluiter van 2021 stopte als president van de FIA. De termijnen van de Fransman zaten erop en sindsdien heeft Mohammed Ben Sulayem de rol op zich genomen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"