Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Oud-wereldkampioen velt hard oordeel: "Hamilton gelooft niet meer in Wolff"

De aangekondigde overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari, na het komende seizoen, zorgt behalve voor veel euforie bij menig F1-fan ook voor vraagtekens, heel veel vraagtekens. Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve probeert de transfer te verklaren en wijst ook al een mogelijke vervanger voor Hamilton bij Mercedes aan.

Hamilton Wolff
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

2024 wordt het twaalfde seizoen van Lewis Hamilton bij Mercedes. Volgend jaar wordt hij 40 en toch kiest hij er bewust voor om zijn race-carrière niet te beëindigen bij Mercedes. Vorig jaar verlengde hij zijn aflopende contract nog met twee jaar, maar de Brit maakt gebruik van een clausule om al na een jaar die verbintenis te verscheuren en de spectaculaire overstap naar Ferrari te maken.

Jacques Villeneuve snapt eigenlijk niet dat we nu nog een jaar gaan krijgen dat we Hamilton bij Mercedes blijven zien. "Ik ben verrast, het is iets dat we nog nooit hebben gezien. Het is vreemd. Als ze er het hele seizoen over spreken, zal het wel plezier geven", spreekt de wereldkampioen van 1997 zijn verwachting uit in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport.

Wat de Canadees dan vooral plezierig vindt om naar te gaan kijken? "Hoe Mercedes alles gaat regelen tussen Hamilton en George Russell. En hoe het tussen Charles Leclerc en Carlos Sainz zal gaan, die nu beiden niks meer te verliezen hebben. Het is een mooie situatie voor ons allemaal. Het is onverwacht, het geeft te spreken. Je kunt je het niet meer voorstellen: het grootste team aller tijden, met de meest succesvolle coureur aller tijden. Het is voor Ferrari een grote opgave, maar in de positieve zin. Het is ook een grote stap van Hamilton."

Villeneuve denkt ook wel te weten waarom Hamilton nu voor Ferrari kiest. "Het gevoel zegt dat er bij Mercedes wat mist en ik geloof niet dat men in twee jaar weer op staat. Dus doet Lewis er goed aan om naar Ferrari te vertrekken. Wanneer hij daar wint zal het fantastisch zijn, het zou het groots mogelijke zijn. In een historische periode waarin het team sinds lange tijd niet wist te winnen."

"Het zou anders zijn geweest wanneer hij bijvoorbeeld meteen na Michael Schumacher zou zijn gekomen. Het is beter om niet te winnen in een Ferrari, dan niet te winnen met een Mercedes. Ferrari is een andere wereld. Het is niet makkelijk om daar te overleven. Nu zal men gaan zien hoe moeilijk het ook psychologisch is. Ferrari gebruikt hun coureurs. Zelfs iemand als Alonso is er afgebrand. De enige bij wie het niet gebeurd is, is Schumacher", geeft Villeneuve aan.

'Resultaten zullen hem niet schelen'

Valt de transfer te vergelijken met de rentree van Schumacher bij Mercedes in 2010? "Nee. Michael keerde terug nadat hij eruit was gestapt, omdat hij zich verveelde. Lewis is nog altijd in vorm en hij is nog altijd hongerig. Hij wil revanche voor de in zijn ogen gestolen titel van 2021."

Villeneuve kijkt uit naar wat het F1-seizoen 2024 gaat brengen nu deze transfer al bekend is gemaakt. "Sainz zal geen rekening houden met het team. De resultaten van Ferrari zullen hem niet schelen, hij zal zich alleen bezig houden met zijn eigen resultaten. Hij moet er alles aan doen voor zijn 2025-contract. Hij zal moeten proberen om Leclerc te verslaan. Bij Mercedes is er iets dat niet goed gaat. Lewis gelooft niet meer in zijn eigen engineers, hij gelooft niet meer in Toto Wolff. Terwijl zijn team, na alle vrijheid die ze hem gaven, niet zo’n afscheid had verwacht. Het is Mercedes geweest dat het huidige beeld van Hamilton heeft gecreëerd. Ze hadden gedacht dat hij altijd bij het team zou blijven, zelfs als ambassadeur."

Bij Mercedes moet er nu een opvolger gezocht gaan worden voor Hamilton. Villeneuve heeft wel een idee. "Fernando Alonso. Dat zou fantastisch zijn. Ook omdat je niet nog een jonge coureur zoals Russell kunt nemen, niet bij Mercedes. Toto zal zijn ideeën hebben. Hij is zoals Flavio Briatore: hij heeft zijn coureurs, hij stuurt ze eerst rond en daarna neemt hij ze binnen in het team."

Vanaf 2025 zien we bij Ferrari dan de strijd tussen Leclerc en Hamilton. "Precies. Een strijd tussen een zevenvoudig wereldkampioen en een coureur die iedereen behandelt als een kampioen, terwijl hij nog niet in staat is geweest om dat te laten zien. Ze creëren in Maranello twee wedstrijden, zoals al eerder is gebeurd. Dat zal echter ook plezier opleveren. Wanneer we de Lewis van voorheen terug zullen zien, zal hij formidabel zijn, ook omdat hij niks te verliezen heeft. En om in schoonheid te eindigen met Ferrari is het mooiste ding van de wereld."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Hamilton naar Ferrari RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein