Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Overgelopen Alpine-kopstuk legt de vinger op de zere plek

Pat Fry stapte eerder dit jaar op bij Alpine als technische baas om enkele maanden later die rol op te pakken bij Williams. De Brit legt nu uit waarom hij ervoor koos om Alpine te verlaten.

Gasly Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Pat Fry loopt al heel wat jaren mee in de Formule 1. Hij begon eind jaren 80 bij Benetton en werkte ook bij McLaren en Ferrari. In het seizoen 2020 werd hij het belangrijkste technische kopstuk bij Alpine/Renault. Dit voorjaar besloot hij het team per direct te verlaten omdat er volgens hem een gebrek aan enthousiasme was binnen het team om de volgende stap te zetten.

"Ik kijk terug op de drie jaar dat ik er was en we hebben het team dramatisch verbeterd", zegt Fry tegen Motorsport.com. "Jaar na jaar bouwden we een betere auto. Als je de drie auto's naast elkaar zet, was elke auto een enorme stap vooruit. Het is een verdienste van iedereen daar, de verschillende teams werkten enorm veel beter samen. Ik denk dat iedereen trots mag zijn op wat we in die drie jaar hebben bereikt."

Alpine werd van het vijfde team op de grid, nummer vier in 2022. "Maar ik had niet het gevoel dat er enthousiasme of de drive was om verder te gaan dan die vierde plaats. Ik besloot begin maart dat ik juist wel dingen verder wilde 'pushen'. Ik wil daar niet blijven zitten en geen dingen kunnen doen. Dus voor mij was het tijd om te stoppen en verder te gaan", verklaart Fry zijn vertrek.

"Ik denk dat ze als bedrijf niet ingesteld waren om hard genoeg te pushen. Je kunt zeggen dat je de eerste wilt zijn, maar het verschil tussen het zeggen en het bereiken is enorm, zoals we allemaal weten."

Geen eerlijke kans Szafnauer

Op de dag dat bekend werd dat Fry de overstap naar Williams ging maken, werd ook bekend dat teambaas Otmar Szafnaurer moest vertrekken bij Alpine. "Ik ben er niet zo zeker van dat Otmar een eerlijke kans heeft gekregen om de zaak te verbeteren. Tot op zekere hoogte denk ik dat je handen namelijk gebonden zijn. Maar zoals ik al zei, ik denk dat iedereen daar trots kan zijn op wat we in die eerste drie jaar hebben bereikt. Het is altijd jammer om ergens van weg te lopen. Maar ik denk dat ik ze zover mogelijk heb gebracht."

James Vowles wilde Fry direct naar Williams halen, maar had daar wel wat overredingskracht voor nodig. Pas na twee maanden hapte Fry toe. "James sprak al een tijdje met me en het duurde nog een paar maanden voordat ik besloot om hierheen te komen."

"Ik denk dat wat me zo aanspreekt aan deze kans is dat het bestuur er volledig achter staat wat er nodig is om het team vooruit te helpen. Ze zijn bereid om te investeren wat nodig is en ons te steunen in het bouwen van een team. En nogmaals, het is mooi om een oud Brits icoon te herbouwen. Het is weer een spannend vooruitzicht."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"