Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

Overzicht stoelendans F1-teambazen: dit is er opeens allemaal veranderd

Volgt u het nog? We kunnen het ons voorstellen dat je even door de bomen het teambazenbos niet meer ziet, want de afgelopen uren volgde de ene na de andere aankondiging elkaar op. Hier een overzicht van wat er allemaal veranderd is.

Capito Horner Seidl
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het begon allemaal met het vertrek van Mattia Binotto bij Ferrari en deze week kwamen alle aankondigingen in een stroomversnelling. Verschillende teambazen vertrekken bij hun F1-teams en gaan ergens anders een uitdaging aan, of zitten voorlopig thuis tussen de geraniums.

Een overzicht van wie waar naar toe gaat vind je hieronder in de tabel. Daaronder geven we meer uitleg over de wijzigingen.

Wijzigingen management F1-teams

Team Oude teambaas Nieuwe teambaas Aanvullingen
Ferrari Mattia Binotto Frederic Vasseur Vasseur krijgt als 'general manager' iets minder verantwoordelijkheid dan 'managing director' Binotto eerst had
Sauber / Alfa Romeo Frederic Vasseur Andreas Seidl Seidl wordt CEO, een rol die Vasseur ook vervulde. Een nieuwe teambaas wordt nog gezocht
McLaren Andreas Seidl Andrea Stella Stella werkt al bij McLaren als Executive Director Racing en wordt naar voren geschoven
Williams Jost Capito N.n.b. Ook de technisch directeur, Francois-Xavier Demaison, vertrekt bij Williams

Ferrari

Mattia Binotto was van 2019 tot en met 2022 teambaas, maar na veel interne druk en ontevredenheid besloot hij de eer aan zichzelf te houden en zijn rol als teambaas op te geven. Het was de eerste move op de 'teambazenmarkt' in de Formule 1.

In de Italiaanse media zong de naam van Frederic Vasseur als vervanger al enige tijd rond en deze dinsdagochtend werd dat dan ook bekend: de Fransman zal bij Ferrari de taak van teambaas en 'general manager'. Binotto was daarentegen teambaas en 'managing director'.

Vasseur zal dus iets minder verantwoordelijkheid krijgen. Naar verwachting wordt er nog een soort 'CEO' van het F1-team aangesteld die het andere deel van de verantwoordelijkheden op zich gaat nemen en aan wie Vasseur moet rapporteren.

Alfa Romeo / Sauber

Het vertrek van Vasseur betekent dat er bij Alfa Romeo / Sauber een vacante positie was. De Fransman was bij het team uit Hinwil de F1-teambaas en de CEO Motorsports. Dat deed hij sinds 2017.

Lang bleef deze positie echter niet leeg. Het is namelijk Andreas Seidl die overkomt van McLaren. De Duitser wordt bij Sauber echter alleen de CEO. De positie van teambaas neemt hij niet over. Seidl's eerste taak is dan ook om een nieuwe teambaas te zoeken voor het team dat vanaf 2026 het Audi-fabrieksteam zal zijn.

De overstap kwam onverwacht, maar is niet geheel onlogisch nu Audi zich heeft ingekocht bij het Sauber-team. Eerder werkte Seidl al voor Porsche, dat net als Audi deel uitmaakt van de Volkswagen Group.

McLaren

Bij McLaren kwam er door het vertrek van Seidl logischerwijs een plek vrij als teambaas, die moet rapporteren aan CEO Zak Brown. In tegenstelling tot Ferrari en Sauber wordt er echter geen nieuwe naam van buiten het bedrijf aangetrokken.

McLaren schuift namelijk Andrea Stella, tot aan vandaag de Executive Director Racing, naar voren als vervanger van Seidl. Op die manier stopt de carrousel der F1-teambazen met draaien. Toch betekent het niet dat het de laatste verandering was die we de afgelopen dagen hebben gezien.

Williams

Op maandagavond, voordat dinsdagochtend de storm der F1-teambaaswisselingen ontstond, kondigde Williams namelijk aan dat Jost Capito zijn post als teambaas ging verlaten. De Duitser was twee jaar teambaas en CEO, maar Williams wist de afgelopen jaren geen grote stappen voorwaarts te zetten.

Met hem vertrok gelijk ook technisch directeur Francois-Xavier Demaison. Ook David Wheater, de Aerodynamics Director, heeft het team per direct verlaten. Het is nog niet duidelijk wie de vervangers worden van de vertrokken Williams-kopstukken. Ogenschijnlijk staan al deze Williams-aankondigingen los van alle veranderingen bij de andere teams. Het is dan ook niet de verwachting dat we een Jost Capito nog in een andere F1-rol zien bij de drie eerdergenoemde teams.

Al met al een roerige decemberdag in de Formule 1, maar de storm lijkt nu te gaan liggen. Bij Red Bull, Mercedes, Alpine, Aston Martin, Haas en AlphaTauri lijkt het stil te zijn. Maar in de Formule 1 weet je het nooit.

Ook interessant:

Oppermachtige Verstappen declasseerde daar iedereen

Max Verstappen reed een dijk van een Formule 1-seizoen. Hij won meerdere Grands Prix met overmacht, maar waar was hij op zijn allerbest? Tom Coronel en Ruud Dimmers geven op aangeven van Joris Mosterdijk hun mening in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen