Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Overzicht strafpunten Formule 1: Hamilton stoutste jongetje van de klas

Een grote fout maken in de race kan voor coureurs ernstige gevolgen hebben. Wanneer een coureur strafpunten voor de overtreding krijgt, loopt hij zelfs het risico geschorst te worden als hij er te veel op zijn naam heeft. Hoeveel strafpunten hebben de huidige coureurs op hun conto?

Hamilton Monza
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Wanneer een Formule 1-coureur een zwaar vergrijp begaat op het circuit kunnen de stewards de coureur, naast een straf in de race, strafpunten geven op hun Formule 1-licentie. Vaak krijgen coureurs die punten als ze vlaggen negeren, een ongeluk veroorzaken of iemand hinderen in de race of kwalificatie. Dit systeem is ingevoerd in 2012 toen toenmalig Lotus-coureur Romain Grosjean een groot ongeluk veroorzaakte in de eerste bocht tijdens de Grand Prix van België. De Fransman werd destijds geschorst en moest de Grand Prix van Italië vanuit de pits bekijken.

Een coureur mag in een jaar maximaal elf strafpunten op zijn licentie hebben staan. Heeft hij er twaalf of meer, dan wordt de piloot geschorst voor de eerstvolgende race. Twaalf punten lijkt veel, maar wanneer je je regelmatig schuldig maakt aan roekeloos rijgedrag of veel foutjes maakt, kan het aantal al snel oplopen.

Alexander Albon kreeg twee strafpunten aan zijn broek, omdat hij afgelopen zondag niet genoeg ruimte liet in een gevecht om een positie. Antonio Giovinazzi en Lewis Hamilton ontvingen elk twee strafpunten nadat ze afgelopen zondag de pitstraat inreden, terwijl die gesloten was. Laatstgenoemde staat met die twee punten nog steviger aan de leiding van het 'strafpuntenklassement'. Als de Brit tussen nu en de Grand Prix van Turkije nog vier strafpunten krijgt toegekend, moet hij een race missen.

De strafpunten van de coureurs na de Grand Prix van Italië

Coureur Strafpunten Vervaldatum eerste strafpunten (aantal)
Hamilton 8 17 november (2)
Kvyat 4 27 oktober (2)
Russell 3 1 augustus (3)
Leclerc 3 13 oktober (2)
Raikkonen 3 29 september (2)
Albon 4 2 augustus (2)
Magnussen 3 29 september (1)
Verstappen 2 26 oktober (2)
Ricciardo 2 17 november (2)
Norris 2 10 juli (2)
Giovinazzi 3 2 augustus (1)
Hulkenberg 3 17 november (1)
Ocon 1 8 augustus (1)
Perez 1 16 augustus (1)

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"