Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Perez gaat 'door een dal': "Dat is niet best voor je reputatie"

Sergio Perez zit op zijn zachtst gezegd niet in zijn beste periode in de Formule 1. In de laatste drie races pakte hij slechts vier puntjes, nadat hij in Monaco en Canada uitviel na een crash. In een interview met RacingNews365 deelt Kees van de Grint zijn mening over de Mexicaan en zijn prestaties in Canada.

Perez Canada wet
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Canada was er een om snel te vergeten voor Sergio Perez. In de kwalificatie strandde de Mexicaan al in Q1 en kwam hij niet verder dan de zestiende startplek. Tijdens de race werd er verwacht dat Perez wat plekken goed zou kunnen maken, maar hij bleef rond zijn startpositie hangen. Uiteindelijk crashte hij in de race en moest hij de strijd voortijdig staken. In gesprek met RacingNews365 vertelt Kees van de Grint wat hij van het weekend van de Mexicaan vindt.

Allereerst: hoe kijkt de voormalig Bridgestone-man naar de kwalificatie van Perez? "Het is misschien een beetje een dooddoener, maar het is duidelijk dat Perez op dit moment door een dal gaat. Ten eerste zit het heel dicht bij elkaar. In het verleden was je zestiende omdat je twee seconden of nog meer te langzaam was. Maar nu praten we over honderdsten en tienden van een seconde. Maar Perez doet het op het moment niet goed, dat is duidelijk. Maar dat is ook niet een afspiegeling van hoe hij als coureur is. Hij kan beter."

Van de Grint vervolgt: "Maar de Red Bull is ook niet de makkelijkste auto. Ik heb geen oordeel of het een goede of slechte auto is, maar het is niet de makkelijkste auto. Perez is een goede rijder, maar Verstappen is beter. Hij heeft meer talent en dat komt daarmee tot zijn recht. En Perez heeft daar wat meer moeite mee, maar dat komt wel goed, denk ik. Verstappen kon in Canada in ieder geval beter met de Red Bull overweg dan Perez. Ik vind niet dat Perez een slechte rijder is, maar hij gaat geen wereldkampioen worden. Dat moge ook duidelijk zijn, zolang Verstappen daar rijdt."

Slecht weekend

Een week eerder werd bekend dat Perez tot en met 2026 bij Red Bull blijft rijden. Het is dan wel typisch dat er zo'n weekend volgt na positief nieuws voor de Mexicaan. "Dat is louter toeval, want voor hetzelfde geld rijdt hij de sterren van de hemel en zeggen we: kijk, het heeft hem gemotiveerd. Dit zit gewoon tegen. Dat is natuurlijk niet waar hij op rekent." 

Dan gaat Van de Grint in op het nieuwe contract van de Mexicaan. "Je kan heel veel van teambaas Christian Horner zeggen, maar niet dat hij er geen kijk op heeft of niet weet wat hij doet. Horner zal buiten de rijcapaciteit van Perez ook een aantal andere factoren achter de schermen hebben afgewogen, zoals rust in het team en de commerciële achtergrond. Maar hij zal die keuze niet hebben gemaakt als hij denkt: 'die vent kan er niks van'. Dit is pech en het geeft stof tot gesprek. Maar Perez is niet zo slecht."

Toch wist Perez nauwelijks posities goed te maken in de race, terwijl onder meer Lando Norris en George Russell lieten zien dat inhalen mogelijk is op het Circuit Gilles Villeneuve. "Het is toch moeilijk. Je zag ook in de paar voorgaande races dat degene die op kop rijdt, toch meer kans heeft om weg te komen in de schone lucht dan degene die in het veld rijden. Ik denk dat dat een klein beetje de Formule 1 is. En je moet natuurlijk ook wel de snelheid hebben om in te halen. En in het geval van Perez had hij niet echt de snelheid. Maar als hij die snelheid wel had, dan had hij ook niet zestiende gestaan", zo is de simpele conclusie van Van de Grint.

Crash

Daarbij ziet hij ook een verschil tussen Perez en zijn teamgenoot Max Verstappen. Daar waar Perez achter bijvoorbeeld Valtteri Bottas bleef hangen, is Van de Grint ervan overtuigd dat Verstappen het wel was gelukt om de Fin voorbij te steken. "Laten we zeggen: als een Verstappen, door wat voor omstandigheden dan ook, op die positie terecht was gekomen, dan had hij dat wel gedaan. Maar dat heb je dit jaar ook al een paar keer gezien, dat de ene rijder dat toch wat makkelijker doet dan de ander."

Aan het einde van de race verloor Perez de controle over zijn Red Bull en zette de wagen in de muur. De schade aan de achtervleugel was echter te groot om nog verder te rijden, al zette hij zijn auto nog wel in de pits. Van de Grint tilt niet te zwaar aan de crash van Perez. "Dat pakte verkeerd uit. Zelfs het grootste talent van deze generatie dat er rondrijdt, Max Verstappen, maakte een foutje. Maar die corrigeert dat dan en gaat gewoon verder. Kijk naar Carlos Sainz en Logan Sargeant, er zijn er wel meer die zijn gespind. Maar de omstandigheden waren dusdanig dat dat kan. Perez maakte een klein foutje. Het is een goede rijder, maar ook niet meer en niet minder." 

"De ene rijder is nu eenmaal net iets beter en heeft net een beetje meer geluk en vangt die auto nog op. Er was een mooi beeld van Hamilton in de chicane voor de pits, waar het kielekiele was. En hij corrigeert dat. Een ander heeft net een beetje pech of net niet dat talent om dat te doen. Die spint dan en een spin eindigt soms in de muur. Dat is gebeurd en is natuurlijk niet best voor je reputatie, maar het kan gebeuren", zo sluit Van de Grint af.

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership