Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

Piastri trots als een pauw na speciale vergelijking: "Hij is een legende!"

Oscar Piastri slaagt er de afgelopen tijd steeds vaker in hoge ogen te gooien, maar kan nog veel vaker rekenen op waardering voor zijn ontzettend kalme karakter. Dat komt hem vaak op een fantastische vergelijking met Formule 1-legende Alain Prost te staan, waar hij zelf toch maar wat trots op is.

Piastri Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Oscar Piastri lijkt naast de baan de rust zelve te zijn. Hij schiet amper uit zijn slof, staat de media altijd keurig te woord (ongeacht of daar nou een goed of slecht resultaat aan vooraf ging) en ook over de boordradio houdt hij het altijd verrassend rustig. Maar zodra hij zijn vizier naar beneden doet, verandert de Australiër in een lastige tegenstander. Hij zit momenteel pas middenin zijn tweede seizoen als Formule 1-coureur, maar wist al meerdere mooie resultaten binnen te slepen.

Zijn karakter is uiterst kenmerkend, maar dat zorgt er ook voor dat hij vaker in één adem genoemd wordt met Formule 1-legende Alain Prost, die vroeger bekend stond om een soortgelijk karakter. Piastri laat in gesprek met Auto, Motor und Sport weten zich vereerd te voelen met een legende als Prost vergeleken te worden. "Het is echt een eer om vergeleken te worden met hem, want hij is natuurlijk een van de succesvolste coureurs die de Formule 1 ooit gekend heeft."

"Ik was nog niet geboren toen hij in de F1 actief was, dus kan ik niet zeggen dat ik een volledig beeld heb van Prost als coureur, maar ik merk zeker enkele overeenkomsten op in de dingen die ik over hem hoor en zie. Prost had altijd een uiterst soepele en complete rijstijl en ging altijd ontzettend nauwkeurig te werk. Dat herken ik ook wel in mezelf."

Prost is geen onbekende voor Piastri, want in zijn tijd bij Alpine sprak hij de Franse oud-coureur weleens. Daar heeft de McLaren-coureur naar eigen zeggen veel aan gehad. "Ik heb hem weleens gesproken toen ik nog bij Alpine betrokken was, ja. Het was altijd hartstikke interessant om met hem te praten en hij heeft mij ook echt wel wat tips gegeven."

Piastri kan de vergelijking met Prost dus waarderen, maar kan niet ontkennen dat de omstandigheden waarin de beide heren in de Formule 1 reden niet helemaal hetzelfde waren. Prost zei zelf weleens dat hij amper te maken kreeg met ongelukken omdat hij altijd op 99.9% van zijn kunnen reed, al laat Piastri wel weten dat dat voor hem iets anders werkt. "In onze tijd moeten coureurs eigelijk altijd de limiet opzoeken. Dat heeft natuurlijk te maken met de auto's."

"In de tijd van Prost waren de auto's natuurlijk minder betrouwbaar en een stuk onveiliger. Consistent de limiet opzoeken bracht in die tijd veel meer risico met zich mee, terwijl onze auto's juist wat stabieler gebouwd zijn. We kunnen natuurlijk niet iedere ronde vol over de kerbs, maar vandaag de dag is het vooral heel belangrijk dat je de limiet precies goed kan vinden. Als je er dan een tiende onder blijft, ben je te langzaam, maar de banden kunnen het niet waarderen als je over de limiet heen gaat. Dat is echt een afweging." 

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x