Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Piquet reageert op Massa-Hamilton-controverse: 'Die pestkop behandelde me als een hond'

Het nieuws dat Felipe Massa onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om de wereldtitel van 2008 ten koste van Lewis Hamilton te claimen, sloeg in als een bom. Hoe reageert Nelson Piquet op dit alles? Hij is toch een beetje de aanstichter van alles.

Het verhaal mag inmiddels bekend zijn. In de Grand Prix van Singapore in 2008 kreeg Nelson Piquet jr. de opdracht om opzettelijk te crashen. De safety car kwam precies op het goede moment voor teamgenoot Fernando Alonso, die zo de zege kon pakken. De hoge heren van de F1 waren hier al snel van op de hoogte, maar besloten niet in te grijpen om de sport voor een schandaal te behoeden. Echter, de statuten schreven voor dat de race eigenlijk geschrapt had moeten worden. En als dat was gebeurd, was niet Lewis Hamilton de kampioen geweest, maar Felipe Massa. Massa onderzoekt nu de mogelijkheid om die wedstrijd alsnog uit het kampioenschap te schrappen, waardoor Hamilton in theorie één van zijn zeven titels zou kunnen verliezen. Hoe kijkt Piquet daar naar? Allereerst wil hij kwijt dat hij Massa nooit persoonlijk schade heeft willen berokkenen. "Het was noot mijn bedoeling om Felipe te schaden. Zo was het helemaal niet", aldus Piquet in de podcast Pelas Pistas . "Het was een teamorder om iemand anders in het team te helpen. Was het fout? Ja, maar ik droomde van een lang verblijf in de Formule 1 en daar in Singapore werd ik mentaal voor het blok gezet."

"Ik had alleen die pestkop bij me"

Piquet krijgt tot op de dag van vandaag vaak de vraag of hij het opnieuw zou doen. Het logische antwoord is 'nee', maar hij snapt wel waarom de Piquet van toen wél akkoord ging. "Ik had niemand die me vergezelde in de Formule 1, niemand anders dan die 'bully' (pestkop, red.)", aldus de Braziliaan, doelend op teambaas en manager Flavio Briatore. "Hij was altijd aan het klagen, zat me voortdurend achter mijn vodden en waarschuwde me steeds dat de laatste kans was aangebroken." "Voor mijn gevoel ging alles bovendien van kwaad tot erger. Ik kreeg minder tests dan me was voorgehouden en ik was na Heikki Kovalainen niet méér dan 'die volgende teamgenoot die niet tegen Alonso was opgewassen'." Piquet reed ook in 2009 voor Renault, maar halverwege het seizoen werd de jonge coureur de deur gewezen: "Ze verscheurden mijn contract en gaven te kennen dat Romain Grosjean mijn stoeltje over zou nemen. Ik werd als een hond behandeld." Dat is het moment waarop ik zei 'als je me op deze manier bij het grof vuil zet, heb ik nog een rekening te vereffenen'." Het 'crashgate-schandaal kwam zodoende alsnog naar buiten. "Voor mij was dat traumatiserend en dat is het nog steeds, omdat veel mensen hun oordeel klaar hebben zonder dat ze het verhaal werkelijk begrijpen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"