Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Pirelli

Pirelli gaat vol onzekerheid voor zacht, zachter, zachtst in slot F1-seizoen

Bandenleverancier Pirelli heeft de bandenkeuze bekendgemaakt voor de laatste twee races van het seizoen, in Las Vegas en Abu Dhabi.

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Bandenleverancier Pirelli kiest voor de laatste twee races van het seizoen voor de zachtst mogelijke compounds. De bandenleverancier heeft zes verschillende banden, de C0 (de hardste) tot en met de C5 (de zachtste). Elk weekend kiest men er drie uit, die dan vervolgens als hard, medium en zacht door het leven gaan. In Las Vegas en Abu Dhabi zal er met de C3, C4 en C5 worden gereden.

Zeker de race in Las Vegas is een grote onbekende qua data, omdat daar pas voor het eerst gereden gaat worden sinds 1982, maar dan wel op een totaal ander circuit. De teams hebben geen echte referentie en zullen moeten vertrouwen op simulaties om een basisafstelling te bepalen, die tijdens het weekend verder ontwikkeld zal worden. Een andere onbekende factor zijn de temperaturen, aangezien alle sessies na zonsondergang plaatsvinden.

Pirelli-baas Mario Isola: "Las Vegas is een stap in het onbekende, voor iedereen denk ik. Las Vegas zal koud zijn, het is een stratencircuit. Daarom werkten we samen met de teams en vroegen we ze van tevoren om simulaties om te proberen te begrijpen hoeveel energie de lay-out van de baan op de banden legt. We kregen informatie van de bedrijven die het asfalt maken om te begrijpen hoe het asfalt werkt. Maar er zijn nog steeds veel vraagtekens bij Las Vegas."

"We kunnen het weer natuurlijk niet veranderen, we kunnen de temperatuur niet verhogen. Het zou een uitdaging kunnen zijn om de temperatuur in de band te houden. We hebben daarom besloten om de grip te bevorderen door de drie zachtste compounds uit de pool te gebruiken. Ik kan me veel baanevolutie en weinig grip voorstellen. Dus de teams zullen klagen! Dat is prima. We zullen ook met deze situatie omgaan. Maar het is een onbekende sprong in het diepe. Een snel circuit, lange rechte stukken, hoge snelheid en allemaal omstandigheden die moeilijk te beheersen zijn."

Check hieronder het hele overzicht van bandenkeuzes in 2023.

Bandenkeuzes Pirelli 2023

Race C0 C1 C2 C3 C4 C5
Bahrein X X X
Saoedi-Arabië X X X
Australië X X X
Azerbeidzjan X X X
Miami X X X
Monaco X X X
Spanje X X X
Canada X X X
Oostenrijk X X X
Groot-Brittannië X X X
Hongarije X X X
België X X X
Nederland X X X
Italië X X X
Singapore X X X
Japan X X X
Qatar X X X
VS X X X
Mexico X X X
Brazilië X X X
Las Vegas X X X
Abu Dhabi X X X

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Las Vegas 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull