Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Prost versus Vettel: gelijkspel tussen twee grootheden

Eenenvijftig Formule 1-overwinningen: zowel Alain Prost als Sebastian Vettel heeft dat getal achter de naam staan. Beide viervoudig wereldkampioenen bezetten daarmee een gedeelde derde plaats, achter Michael Schumacher (91 zeges) en Lewis Hamilton (65). Maar wie is er cijfermatig eigenlijk de betere? Racingnews365 onderzoekt.

Voor de jongere lezer een korte introductie. De naam Vettel is algemeen bekend, maar wie was Prost eigenlijk? De razendsnelle en superslimme Fransman breekt begin jaren ’80 door achter het stuur van een Renault, om zijn grootste successen voor McLaren te boeken. Driemaal wordt ‘de Professor’, zoals hij genoemd wordt door zijn berekende manier van racen – als plaats drie genoeg is om bovenaan te blijven staan in het kampioenschap, neemt hij geen risico’s om misschien tweede te kunnen worden – kampioen in het, dan nog, roodwit van McLaren. In 1988, als tweevoudig kampioen (1985 en ’86) krijgt Prost supertalent Ayrton Senna als teamgenoot. De twee kunnen in het begin prima door één deur, maar als de wereldtitel in beeld komt begint het gevecht. De spanning tussen beide bereikt een hoogtepunt als Prost Senna tijdens een race op Imola kort voor de finish inhaalt, ondanks dat het tweetal daarover een afspraak heeft gemaakt. In hun twee jaren samen verdelen ze de titels: in ’88 is Senna de beste, in ’89 wordt Prost kampioen.

Zat van alle spanning vertrekt Prost naar Ferrari, om in 1990 nét naast de titel te grijpen. Deze gaat, hoe kan het ook anders, na een spectaculair incident naar Senna. Achter het stuur van de dan onverslaanbare Williams (1993) weet Prost een vierde titel aan zijn cv toe te voegen. Dat getal brengt het verhaal terug in het heden: Vettel heeft precies evenveel kampioenschappen gewonnen. Na afgelopen weekend te hebben gezegevierd op Silverstone staat de Duitser bovendien niet alleen in titels gelijk met Prost, maar ook in overwinningen. Het is natuurlijk bijzonder lastig om de twee te vergelijken: ze reden in verschillende tijdperken en hadden bovendien te stellen met andere concurrenten. Toch kan er een poging gewaagd worden – er zijn niet voor niets statistieken. Prost versus Vettel Races: 199 om 208 Winst: 51 om 51 Titels: vier om vier Poles: 33 om 54 Snelste ronden: 41 om 34 Podiums: 106 om 105 Seizoenen: twaalf om elf

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi