Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden

IndyCar-legende Luyendyk: "Veekay kan Indy 500 winnen"

Dit weekend, op zondag 30 mei, staat de vermaarde Indy 500 op het programma. Een van de kanshebbers voor de zege is de Nederlander Rinus 'VeeKay' van Kalmthout. Zijn mentor en IndyCar race steward Arie Luyendyk denkt dat de jongeling hem kan winnen.

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is één van de grote IndyCar-sensaties van het moment en ook in Nederland blijven zijn uitstekende prestaties niet onopgemerkt. Twee weken geleden won hij zijn eerste IndyCar-race op de road course van de Indianapolis Motor Speedway en ook op de oval gooide hij vorig weekend hoge ogen. Hij wist zich als derde te kwalificeren voor het grootste eendaagse sportevenement ter wereld, de Indy 500. Iemand die alles weet over succesvol zijn op 'The Brickyard', is Arie Luyendyk. Hij won zelf de race twee keer, wat hem een absolute heldenstatus in de Verenigde Staten verschafte. Gevraagd naar de kansen van VeeKay dit weekend, geeft hij in gesprek met RacingNews365 aan zeer optimistisch te zijn. "Rinus (voor Luyendyk geen discussie over de naam VeeKay of Van Kalmthout, voor hem is het gewoon Rinus, red.) heeft het gevoel dat er iets te halen valt op zondag. Hij gaat altijd goed hier in Indianapolis, maar hij gaat overal goed. Ik ben echt optimistisch." Sterker nog, het vertrouwen in zichzelf en in zijn auto blijkt wel uit het feit dat men tijdens één van de laatste trainingen binnen bleef, omdat de setup zoals hij was VeeKay zeer tevreden stelde: "Misschien dat hij op vrijdag in de allerlaatste training wel de baan op gaat, want zondag wordt het wat frisser en hij zal misschien toch aan die omstandigheden willen proeven." Gevraagd in hoeverre VeeKay zich ten opzichte van vorig jaar heeft ontwikkeld in de IndyCar geeft Luyendyk aan dat hij niet opeens sneller is geworden. De ervaring, díé telt en die kan hem helpen: "Vorig jaar ging veel verloren in de pitstraat met moeilijke pitstops ( dat terwijl Luyendyk hem nog als tip gaf vooral geen risico's te nemen in de pits, red. ). Dat is iets waar hij van geleerd heeft. Hij heeft bepaalde situaties nu al een keer meegemaakt."

Als ik één iemand moet noemen, dan is het Scott Dixon

Arie Luyendyk

Luyendyk dicht VeeKay dus goede kansen toe op een de overwinning, maar hij is zeker niet de enige. Kijkend naar de favorieten kijkt hij eigenlijk niet verder dan de eerste drie startrijen met in totaal negen coureurs. Als hij daar drie namen uit moet pikken, komt hij naast VeeKay uit bij Scott Dixon en die andere jeugdige sensatie, Colton Herta, niet geheel toevallig de drie coureurs op de eerste rij: "En als ik écht iemand moet noemen, dan Dixon. Dat totaalplaatje klopt. De ervaring is er, het team staat als een huis en Dixon is gewoon erg goed." VeeKay is de meest recente racewinnaar in de IndyCar met zijn zege op de road course van Indianapolis. Als racesteward was Luyendyk natuurlijk aanwezig en juichte hij voor hem net iets harder dan voor ieder ander, ook al wordt als racesteward natuurlijk enige mate van objectiviteit verwacht: "Daar had ik maling aan hoor. Zolang ik me niet in de winner circle meld, is het goed." Luyendyk geeft toe dat hij zelfs een tikkeltje geëmotioneerd naar de zegetocht van VeeKay keek, met name in die laatste tien rondjes: "Ik weet nog dat ik met knikkende knieën naar mijn zoon Arie Luyendyk jr. keek toen hij racete. Die knikkende knieën had ik in de laatste tien ronden van Rinus ook. Overigens had ik dat met de eerste overwinning van Max Verstappen in 2016 ook." Luyendyk zal de Indy 500 dus als steward gaan volgen, een functie die hem past en die hij als het aan hem ligt nog lang blijft bekleden: "Totdat mensen mij ervan gaan betichten dat ik oud word en het niet meer zo goed zie. Dan stop ik, maar op dit moment zie ik alles nog goed, hoor", aldus de racelegende, die tot slot vraagt waar en wanneer de race op de Nederlandse televisie te zien is. Aan Arie, maar ook aan alle fans: de race is live te volgen via zowel Ziggo Sport Select als Ziggo Sport Racing, waarbij Select de race uitgebreid voorbeschouwt. De race gaat om 18:45 uur Nederlandse tijd van start.

Viaplay
x
LIVE Reacties na verwoestende testdag Verstappen in Bahrein