Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Kimi Raikkonen

Raikkonen en de wereldberoemde boordradio van Abu Dhabi: "Just leave me alone"

Wie denkt aan Kimi Raikkonen en Abu Dhabi komt onmiddellijk uit bij de Grand Prix van 2012. Die race is namelijk onlosmakelijk verbonden met de beroemde uitbarsting van de Fin over de boordradio.

Raikkonen Abu Dhabi 2012
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2012 keert Kimi Raikkonen na twee jaar afwezigheid terug op de startgrid. Bij Lotus krijgt hij de kans om na zijn vertrek bij Ferrari zijn Formule 1-carrière nieuw leven in te blazen. Hij pakt zes podiumplekken gedurende de eerste zeventien races, maar een overwinning zit daar niet bij. Bij de GP van Abu Dhabi start hij als vierde, Lewis Hamilton heeft poleposition.

Dankzij een goede start pakt Raikkonen plek twee, maar de Mclaren van Hamilton lijkt te snel voor Raikkonens Lotus. Maar in ronde 20 slaat het noodlot toe voor Hamilton. Een probleem met de brandstoftoevoer zorgt ervoor dat hij zijn wagen naast de baan moet stilzetten. Raikkonen krijgt de leiding van de wedstrijd in zijn schoot geworpen.

Fernando Alonso is dan ineens de naaste belager van Raikkonen. De race-engineer van de Fin geeft over de boordradio het verschil tussen hem en Alonso door (vijf seconden, red.) en dat hij Raikkonen op de hoogte zal houden van het verschil en de snelheid. Raikkonen is daar duidelijk niet van gediend en antwoord tamelijk boos: "Just leave me alone, I know what to do."

En dat klopt. Gedurende het restant van de race weet hij Alonso achter zich te houden om zo Lotus de eerste overwinning van het seizoen te schenken en zijn eerste zege sinds de GP van België in 2009 te pakken. De uitspraak van Raikkonen kreeg nog wel een (ludiek) staartje. Om de overwinning te vieren liet Raikkonen 500 zwarte T-shirts bedrukken met daarop in het goud zijn uitspraak gedrukt. Deze werden in de fabriek van Lotus bezorgd.

Beluister hieronder de boardradio van Raikkonen in 2012.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Video Coureurs ontsnappen aan zwaar letsel bij huiveringwekkende crash