Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Raikkonen wint GP Verenigde Staten, Verstappen briljant tweede

Hij heeft er ontzettend lang op moeten wachten, maar eindelijk heeft Kimi Raikkonen weer een Formule 1-race gewonnen. Omdat de Finse Ferrari-coureur zegevierde in de Verenigde Staten, moet Lewis Hamilton zijn kampioenschapsfeestje ondanks P3 nog even uitstellen. Max Verstappen besloot een heldenrit op de tweede plaats.

Verstappen sneed, gestart vanaf de achttiende plaats, als een warm mes door de boter. De Nederlander reed na zeven rondjes al op de zesde plek en kwam uiteindelijk op een haast ongelooflijke tweede plek over de meet. Sebastian Vettel sneed zichzelf voor de zoveelste keer dit seizoen in de vingers, de Duitser spinde in de eerste ronde en was daarna kansloos voor een podiumplaats. Hamilton kon het WK nog niet beslissen, doordat Vettel vierde werd.

De Amerikaanse GP van 2018 leverde het eerste matchpoint voor Hamilton op. Met 67 punten voorsprong op naaste rivaal Vettel moest de Brit op het Circuit of the Americas acht stuks meer scoren dan zijn concurrent. Vettel, die voorafgaand aan het GP-weekend in Austin al praktisch kansloos leek voor wat betreft het wereldkampioenschap, sneed zichzelf in de States tweemaal flink in de vingers om zijn situatie nog wat lastiger te maken. Op vrijdag remde hij niet voldoende af voor een code rood, wat hem een gridstraf opleverde. Tijdens de openingsronde ging Vettel in duel met Daniel Ricciardo in de fout, waardoor de Duitser spinde. Doordat Raikkonen bij de start de leiding over had weten te nemen van Hamilton, ontvouwde er zich een zeer interessant tactisch spel. Mercedes gooide olie op het strategische vuur door Hamilton extreem vroeg binnen te halen. Al na twaalf rondjes wisselde Hamilton zijn banden, aangezien er op dat moment een Virtual Safety Car-fase aan de gang was.

Hamilton leek de GP eenvoudig in zijn zak te hebben, maar niets bleek minder waar. Niet voor de eerste keer kreeg de Mercedes te kampen met blaarvorming op de banden. Hamilton moest eieren voor zijn geld kiezen en kwam voor een tweede stop binnen, iets wat geen enkele concurrent van hem deed - iedereen stond op een éénstopper. Zo ook Verstappen. De Nederlander deklasseerde de middenmoot in een vloek en een zucht en wist Valtteri Bottas via de undercut te pakken. Daniel Ricciardo, zijn Red Bull-teamgenoot, kwam er niet aan te pas. De Australiër moest kort voor het halverwegepunt opgeven met mechanisch falen. Door de extra stop van Hamilton kwam Raikkonen pardoes weer aan de leiding, met Verstappen op een ongekende tweede plaats. Hamilton kon op nieuwe softs het gat met de twee leiders dichtrijden en kon in de ultieme slotfase nog een manoeuvre wagen op Verstappen, maar de Nederlander hield zijn poot stijf. Zodoende kwam Raikkonen na 56 racerondjes voor de eerste keer in 2.044 dagen als eerste over de meet na een Formule 1-race en scoorde Verstappen zijn achtste podium van 2018. Vettel haalde Bottas in de voorlaatste ronde in om uiteindelijk vierde te worden, waardoor het gat tussen Hamilton en Vettel met nog drie Grands Prix te gaan 70 punten betreft. Het kampioenschap lijkt Hamilton amper meer te kunnen ontgaan, maar de strijd is nog niet beslist. In de kantlijn deed Renault fantastische zaken in de strijd om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Nico Hülkenberg en Carlos Sainz werden zesde en zevende. Kevin Magnussen kon minimaal schade beperken met P9, Esteban Ocon (achtste) en Sergio Pérez (tiende) scoorde de overige punten. Het seizoen 2018 wordt volgend weekend vervolgd met de Grand Prix van Mexico.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'