© McLaren F1

Nieuwsoverzicht

Rapport: McLaren, ook zonder Honda nog kleurloos

14 aug. 2018 09:50 René Oudman 0 reacties
De zomerstop is in volle gang en dus is het tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van 2018. Wie waren er sterk en wie vielen er bijzonder tegen? Racingnews365 pikt elke dag een team uit en beoordeelt zowel de stal, als haar coureurs. Vandaag in deel zeven: McLaren

McLaren: 5

Wat had McLaren een ongelooflijk grote mond toen het eenmaal van Honda was ‘verlost’. Alle problematiek waarmee de Britse stal tussen 2015 en 2017 had te kampen, was aan de Japanse krachtbronbouwer toe te schrijven. Hoe anders blijken de verhoudingen anno 2018 te liggen. McLaren maakt gebruik van dezelfde motor als dat Red Bull en Renault doen, en de stal komt nog steeds niet verder dan een zeer magere zevende plaats in de stand om het constructeurskampioenschap.

De laatste overwinning dateert inmiddels van een kleine zes jaar geleden, de laatste keer dat een McLaren-coureur de gang naar het podium mocht maken is ook al ruim vier jaar geschiedenis. Zak Brown heeft ontzettend veel praatjes, maar die praatjes hebben in de afgelopen zestien maanden nog geen enkel gaatje gevuld. Het is ontzettend zonde om begaafde rijders als Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne te zien stuntelen met het materiaal, dat gewoonweg niet goed genoeg is voor de subtop in de Formule 1. Dat Alonso af en toe nog een konijn uit de hoge hoed weet te toveren is niet meer dan een pleister op de nog altijd uitdijende wond.

Beste resultaat: vijfde (één keer)

Beste startplaats: zevende (één keer)

Aantal WK-punten: 52

Fernando Alonso: 7,5

Misschien wel de beste coureur van zijn generatie, maar wat heeft Alonso op deze manier nog te zoeken in de koningsklasse van de autosport. Jaar in, jaar uit gaat verloopt vrijwel niets naar wens en de ontwikkelingsrace waarin McLaren verzeild is geraakt, kan nog wel jaren voortduren zonder dat er noemenswaardige resultaten worden gescoord. Alonso rijdt absoluut ijzersterk, daar valt geen speld tussen te krijgen. Inmiddels 37 jaar oud, maar nog steeds geen Felipe Massa-achtige terugval.

In deze McLaren ligt er helemaal niets meer in het verschiet voor Alonso en aangezien hij zelf al heeft aangegeven niet meer aanwezig te zijn als de nieuwe reglementen van kracht worden (2021), zal hij maar zo eens na dit seizoen zijn biezen kunnen pakken. Het is ontzettend jammer dat een coureur met zijn rijkwaliteiten niet meer dan twee wereldtitels zal kunnen overleggen, maar dat is nu eenmaal hoe het pendulum af en toe zwaait. De uitdaging waar Alonso zich voor op kan maken is het voltooien van de Triple Crown of Motorsport, iets wat eind mei 2019 al gedaan kan zijn. Voor de eerste twaalf wedstrijden van dit seizoen krijgt de notoire brombeer een ruime voldoende, er is gewoonweg niet meer uit te halen.

Beste resultaat: vijfde (één keer)

Beste startplaats: zevende (één keer)

Aantal WK-punten: 44

Stoffel Vandoorne: 4,5

Vorig jaar kwam Stoffel Vandoorne er nog mee weg. De Belg werkte immers zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 af en zodoende had hij nog niet alles binnenstebuiten kunnen zien. Een jaar later gaat het echter finaal de verkeerde kant op voor de jongeman die vroeger bij tijd en wijle onnavolgbaar was in de opleidingsklassen. Vandoorne is anno 2018 geen schim van zichzelf en heeft de 26-jarige mede te danken aan zijn bolide.

Waar teammaat Alonso inmiddels 44 felbevochten WK-punten bij elkaar heeft weten te rijden, moet Vandoorne het nog altijd doen met de acht puntjes die hij in de eerste vier Grands Prix sprokkelde. In de Formule 1 geldt echter dat je zo goed bent als je laatste prestatie en wat dat betreft mag Vandoorne de vingers gekruist houden. Het ziet er niet goed uit voor de Kortrijkzaan, die met zoveel bombarie in de Formule 1 terechtkwam.

Beste resultaat: achtste (één keer)

Beste startplaats: elfde (twee keer)

Aantal WK-punten: acht

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen