Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rapport: Sauber bungelt hopeloos onderaan in jubileumjaar

Het seizoen zit er weer op en dus is het tijd om terug te blikken. Racingnews365 maakt de balans op na een enerverend seizoen, waarin er genoeg gebeurde. In deze terugblik: Sauber, het lelijke eendje van de Formule 1 in 2017.

Het Formule 1-team van Sauber vierde dit jaar dat het 25 jaar in de Formule 1 actief is, maar veel plezier heeft het team er niet aan beleefd. Op voorhand werd al duidelijk dat Sauber het lastig zou krijgen in 2017, maar dat werd tijdens bijna elke Grand Prix bevestigd. Hoogtepunten: Het Formule 1-seizoen bracht Sauber uiteindelijk vijf punten. Dat waren er vijf meer dan gedacht, aangezien het noodlijdende team met Ferrari-motoren uit 2016 reed dit seizoen. Daarnaast was het vertrek van teambaas Monisha Kaltenborn misschien geen hoogtepunt, maar wel een keerpunt in het seizoen voor Sauber. Met de nieuwe teambaas, Frederic Vasseur, werden de nodige investeringen gedaan en kwam het team weer een beetje tot leven. Tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen was dat al een beetje zichtbaar. Sauber hobbelde niet meer hopeloos achter het veld aan, maar kon zowaar wat aansluiting vinden.

Dieptepunten: Eigenlijk was Sauber op voorhand al kansloos in 2017. Met oude motoren en een slechte financiële positie was het vrijwel onmogelijk om potten te breken. Tijdens de meeste wedstrijden werd dat echter nog eens pijnlijk duidelijk. Beide coureurs reden vaak kansloos laatste, op grote achterstand van de kop. Hét dieptepunt van het seizoen was wellicht de 'affaire' rondom Pascal Wehrlein. Volgens geruchten werd de wagen van Wehrlein bewust volgepropt met oude en versleten onderdelen, zodat zijn teamgenoot Marcus Ericsson beter uit de onderlinge strijd kwam. Het team bevestigde een paar wedstrijden voor het einde van het seizoen dat Wehrlein inderdaad 'met wat problemen kampte', waarmee de geruchten min of meer bevestigd werden. Lees verder onder de foto.

Conclusie: Sauber begon op voorhand aan een mission impossible . Dat werd tijdens het seizoen ook een aantal malen pijnlijk duidelijk, maar toch scoorde het team vijf punten. Ook het einde was bemoedigend, al is er nog een lange weg te gaan voor het noodlijdende team. De weg omhoog is in ieder geval ingeslagen en dat is positief te noemen na jaren vol ellende. Eindcijfer: 6,0

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"